U trendu

Vukosavljevic : Snažni koraci radi očuvanja ćirilice

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kazao je danas na dvadesetoj, jubilarnoj sednici Odbora za standardizaciju srpskog jezika da se moraju učiniti snažni koraci radi afirmisanja ćirilice u javnoj i službenoj upotrebi, jer će u suprotnom ćirilica postojati samo u našoj svesti.

„Osnovni zadatak svake kulturne politike koja je razumno formatirana, temeljna  i dolična jeste da sačuva kulturno jezgro koje su ostavile prethodne generacije, da ga obogati sadržajem koje nova generacija donosi i da tako sačuvano i obogaćeno preda generacijama koje dolaze „, rekao je Vukosavljević, a prenelo je Ministarstvo kulture.

Vukosavljević je ocenio da Odbor za standardizaciju srpskog jezika mariljivo, temeljno, stručno, naučno utemeljeno i motivisano obavlja izuzetan posao.

Dodao je da je jezik jedan od državotvornih elemenata i predmet bazične državne brige koja je utemeljena na nauci o jeziku.

„Odbor za standardizaciju je nastao kao izraz takve svesti koja, nažalost, nije uvek bila jasno prisutna i prepoznata kod nosilaca vlasti i donosioca važnih odluka, iako su nas kretanja u okruženju i Evropi opominjala da su nacionalni jezik i pismo pitanja do kojih i drugi i te kako drže i na kojima aktivno rade“, ocenio je ministar. 

Vukosavljević je podsetio da je Minstarstvo kulture i informisanja pripremilo Nacrt Strategije razvoja kulture u Republici Srbiji od 2017. do 2027. i da su njome definisane dimenzije srpske kulture, potom kulturno jezgro i srpski kulturni prostor, kao i da je posebna pažnja posvećena brizi o srpskom jeziku i pismu, s posebnim naglaskom na status ćiriličkog pisma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.