U trendu

Vuletić: Razni modaliteti za KiM, neki bi i vojno resenje

BEOGRAD – Pitanje Kosova nije samo pitanje Srba i Albanaca već geostrateško međunarodno pitanje, te je dobro što je Srbija aktivan akter u pokušaju da se pronađe rešenje, kaže sociolog i analitičar Vladimir Vuletić.

On kaže da napetost raste jer se približava vremensko ograničenje koje je dato za pronalaženje rešenja, ali da se ne nazire ono što se u Srbiji priželjkuje, a to je pronalaženje kompromisnog rešenja.

„Vidimo sada da se javljaju drugačiji modaliteti, a jedan od njih je i vojno rešenje. Setimo se da je Kosovo, izgubljeno faktički vojnom intervencijom. Jedno od mogućih rešenja jeste da dođe do vojnog sukoba“, rekao je Vuletić za Tv Prva.

„Bitno je da se ta opcija izbegne. Srbija bi imala moralnu obavezu da brani i zaštiti srpski narod na KiM. Međutim, kada ulazite u sukob na Kosovu vi ne ulazite samo u sukob sa Albancima već u sukob sa NATO pakom“, podseća Vuletić.
Naveo da je važno da Srbija ne dođe u situaciju da bude isprovocirana i optužena za vojno rešenje koje bi se završilo kao što je završeno 1999. godine.

Albanci su imali, podseća, rok do 4. avgusta da predlože odgovor vezan za zajednicu srpskih opština.

„Negde se računalo i sa tim da pošto to oni nisu uradili da će Srbi da proglase autonomiju, što bi izazvalo čitav splet mnogih događaja gde bi se onda i vojno rešenje našlo kao jedna od mogućih opcija. Bilo je važno da se to izbegne i zbog toga je ova situacija bila opasna“, naglasio je Vuletić.

Dodaje i da reakcije Srbije u poslednjih nekoliko godina nisu ishitrene kao ranije kada je svojim reakcijama, ne ulazeći u to da li su bile ispravne, neispravne, pravedne, nepravedne, Srbija davala povoda da NATO reaguje.

Do kompromisnog rešenja za pitanje Kosova, podseća, može se doći samo ako se sve strane saglase.

„Pitanje Kosova nije samo pitanje Srba i Albanaca to je geostrateško- međunarodno pitanje i ono što je dobro i što je bitno da je Srbija aktivan akter u pokušaju da se pronađe rešenje. Ima onih koji bi voleli da se završi vojnom akcijom koja bi onda bila konačna“, pojasnio je on.

Kako kaže sve vojne akcije su konačne jer se nakon vojne akcije „Oluja“ u Hrvatskoj Srbi nisu vratili, ni posle pogroma na KiM, takođe se nisu vratili.

„Bitno je da se ta opcija izbegne“ ponovio je Vuletić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike