Vulin: Danas 800 tražilaca azila, očekuje se još 700 ljudi

Foto: Beta

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je danas registrovano 800 novih tražilaca azila sa Bliskog istoka i iz Afrike, a da se u toku noći očekuje još 700 izbeglica.

„Mi na najbolji način uspevamo da se nosimo sa brojkom koja je prosečno oko 2.000 ljudi dnevno“, rekao je Vulin za Dnevnik Radio-televizije Srbije (RTS).

Upitan da li Beograd može da računa na pomoć Evrope za rešavanje ovog problema, ministar je kazao da „može i mora, i to ne samo Evrope već i celog sveta“.

On je naglasio da je u Ženevi imao sastanke sa evropskim zvaničnicima u vezi izbeglica, i da je tom prilikom upozorio da se „balkanska ruta“ kojom imigranti prelaze zanemaruje, a sva pažnja posvećuje „mediteranskoj ruti“.

„Mislim da smo posle ove posete tu predrasudu potpuno pomerili, i sada su najveće međunarodne organizacije koje se bave migrantima rešile da ‘balkansku rutu’ stave kao poseban deo svojih planova i da pripremaju odgovarajuće odgovore“, naveo je Vulin.

Na pitanje o izgradnji prihvatnog centra za izbeglice u Beogradu, on je rekao da se još uvek traži lokacija za gradnju, istakavši da će to biti privremeni smeštaj za imigrante u tranzitu, i da Srbija nikome neće kršiti ljudska prava i zadržavati ih silom na svojoj teritoriji.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar