U trendu

Vulin i ministar odbrane Kazahstana dogovorili saradnju u razmeni tehnologija i stručnjaka

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i ministar odbrambene i aerokosmičke industrije Kazahstana Beibut Atamkulov saglasili su se danas u Astani da će dve zemlje unapredjivati saradnju razmenom ekspertskih delegacija i tehnologija, ali i zajedničkim radom na projektima modernizacije odredjenih protivvazdušnih sistema.

„Čitava paleta naših proizvoda ovde ima prostora, a svakako i naša pamet, ne samo proizvodnja već i transfer tehnologija, dakle ono što naši stručnjaci, naši inženjeri ovde mogu da pokažu i ovde prenesu“, kazao je Vulin, a prenelo Ministarstvo odbrane.

Vulin je naveo da su kazahstanske kolege „veoma zainteresovane za saradnju sa srpskim kompanijama ‘Jugoimportom’, ‘Milanom Blagojevićem’, ‘Krušikom’ i ‘Jumkom'“.

Dodao je da je Kazahstan novo tržište za odbrambenu industriju Srbije i naveo da je prvi put u istoriji Srbija uložila 50 miliona evra u odbrambenu industriju.

„Naša preduzeća su likvidna, naša preduzeća imaju mogućnost da rade, sada ovde u Kazahstanu imaju i tržište. Kazahstan je naša ulaznica za Centralnoazijsko tržište koje broji 60 miliona stanovnika i za našu industriju je veoma zanimljivo jer to su bogate zemlje koje hoće da razvijaju svoje armije i koje hoće da ulažu u svoju odbrambenu industriju. Ovo je naša prilika i zaista možemo da je iskoristimo“, naveo je Vulin.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin počeo je posetu Kazahstanu juče obilaskom medjunarodne izložbe „Ekspo 2017“ u Astani, koja se ove godine organizuje pod motom „Energija je budućnost“, i na kojoj je zajedno sa 50 zemalja predstavljena i Srbija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.