U trendu

Vulin: Nikome nije stalo do mira koliko Srbiji

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Srbija garant i čuvar mira na Balkanu, ali da nikada više neće dozvoliti da se ponovi zločin poput onog u Jasenovcu.

„Dok Srbiju vodi Aleksandar Vučić, neće se ponoviti ni Jadovno, ni Jasenovac, ni ‘Bljesak’, ni ‘Oluja’. Nikada više srpski narod neće mirno prihvatati da bude odvodjen u logore, zatiran i proterivan“, kazao je Vulin na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.

Vulin je rekao da su Srbi krajem 20. veka dočekali da „još jednom osete ustašku ideologiju i bivaju ubijani i proterani“, zato što se o Jasenovcu ćutalo, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, obaveza Srbije je da o Jasenovcu govori i podseća na zlo koje se tu desilo svaki put kada se pokuša njegova relativizacija.

„Ne može se razumeti suština gradjanskih ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ako se ne poznaje jasenovački užas i ako se ne znaju i ne shvataju razmere jasenovačkog genocida“, kazao je Vulin.

Današnja manifestacija počela je služenjem Svete arhijerejske liturgije u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, posle čega su položeni venci u Spomen-području Donja Gradina, a služen je i parastos i pomen žrtvama ustaškog genocida.

Manifestaciju u Donjoj Gradini predvodili su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, a prisustvovali su i predstavnici vlada Republike Srbije i Srpske, predstavnici institucija BiH, Izraela, romskih zajednica, kao i medjunarodne zajednice i diplomatskog kora.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske.

Donja Gradina bila je jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora, gde su ubijani mahom Srbi, Jevreji i Romi.

(Beta)

1 komentar
  1. Banderaš

    Ovaj je zreo za ludnicu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike