U trendu

Vulin: Sami biramo svoje prijatelje

,ničiji „trojanski konj“

BEOGRAD, 28. jula (Tanjug) – Srbija je samostalna zemlja, sama donosi svoje odluke, nije ničiji „trojanski konj“ i niko ne može u njeno ime da odlučuje, niti da je koristi za svoje sukobe, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je to rekao komentarišući izjavu evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana da Kina od pojedinih balkanskih zemalja, budućih članica EU, pravi „trojanske konje“ u toj organizaciji.

Vulin, koji se juče vratio iz višednevne zvanične posete Kini, istakao je da bi voleo kada bi se EU, baš kao sve velike sile, uzdržale od toga da Srbiju stavljaju u kontekst svoje politike i svojih potreba.

„Kina nikada od Srbije nije tražila ništa. Nije tražila da priznamo Kosovo, nikada nije tražila da promenimo svoj politički sistem, da nekome uvedemo sankcije, nikada nije tražila da promeni svoju politiku ili da uradi bilo šta što nije u najvišem interesu Srbije.

Voleo bih kada bi se i EU ponašala sa nama na isti način. Srbija je samostalna zemlja, sama donosi svoje odluke i voleo bih da sve velike sile to prihvate i razumeju. Upravo zato smo i vojno neutralni, zato što nećemo da bijemo tuđe ratove, zato što nećemo da učestvujemo u tuđim sukobima“, naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, ako EU ima problema sa Narodnom Republikom Kinom, neka to rešava sama.

„Srbija nema ni jedan problema sa Narodnom Republikom Kinom, nikakav sukob i ni jedno otvoreno pitanje sa Kinom, i osim iskrenog prijateljstva i pomoći na kojoj smo beskrajno zahvalni, mi sa Kinom nemamo nista drugo“, poručio je Vulin.
Evropski komesar za proširenju i susedsku politiku Johanes Han upozorio je nedavno na ulogu Kine na Zapadnom Balkanu, uz napomenu da bi Peking mogao da pretvori u „trojanske konje“ zemlje koje će jednog dana biti članice EU.
„Kineska kombinacija kapitalizma i političke diktature mogla bi da privuče pojedine lidere u regionu na jugoistocnom krilu kontinenta“, rekao je Han za portal Politiko.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike