U trendu

Vulin: Srbija ne okreće više glavu od svojih generala junaka

Ministar rada Aleksandar Vulin izjavio je danas da Srbija više nije zemlja koja okreće glavu od svojih generala junaka, već država koja se njima ponosi.

Vulin, koji je juče na niškom aerodromu dočekao haškog osudjenika, generala Vladimira Lazarevića, istakao je danas i da je ponosan što je Lazarević konačno slobodan čovek, jer se herojski borio za svoju zemlju. 

„Njega je država dočekala i tako treba da bude, ovo nije više država koja je okretala glavu od svojih junaka, ovo je država koja se ponosi svojim generalima“, rekao je Vulin za televiziju „Pink“.

General Vladimir Lazarević vratio iz Haga u Srbiju posle dve trećine odslužene kazne, vladinim avionom sa ministrima odbrane i pravde, Bratislavom Gašićem i Nikolom Selakovićem.

Na aerodromu su ga, pored Vulina, sačekali načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, vladika raško-prizrenski Teodosije, predstavnici grada Niša i udruženja veterana ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Lazarević je dobrovoljno otišao u Hag u februaru 2005. godine, gde je posle četiri godine osudjen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna posle žalbe smanjena na 14 godina.

Osudjen je zbog zločina nad Albancima na Kosovu počinjenih 1999. godine, kada je bio komandant Prištinskog korpusa VJ. Tribunal je Lazareviću sudio po optužnici za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskih civila sa Kosova u prvoj polovini 1999. 

Zajedno s Lazarevićem, optuženi su tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović, potpredsednik Vlade SR Jugoslavije Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković i Sreten Lukić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar