U trendu

Vulin: Svet je sve manje bezbedan, nema globalnog odgovora na brojne pretnje

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je danas da svet postaje „sve nebezbednije mesto“ kao i da ne postoji globalni odgovor na izazove poput migrantske krize, uspona terorističkih grupa i asimetričnih pretnji.

Otvarajući naučnu konferenciju „Asimetrija i strategija“ u Domu Garde na Topčideru, ministar je kazao da se svet „nepovratno promenio ali ne na bolje“.

„Svet postaje mesto u kome su pretnje sve izvesnije, a u kome su naši odgovori vrlo često nedovoljni ili ih jednostavno i nemamo. Sukobi u kojima živimo pokazali su se kao duboki, teško sagledivi i kao sukobi na koje sve redje imamo odgovor“, kazao je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

Vulin je ocenio da uspon Islamske države predstavlja „uspon zla koje prevazilazi nacionalne granice i dokazuje da ne postoji kao teritorija, već kao ideja“ a da migrantska kriza, za koju je naveo da „niko ne zna kako će se završiti i koliko će duboko i trajno promeniti zemlje kojima je izložena i u kojima je nastala“, upozorava da „vreme pred nama neće moći da se rešava kako nas je do sada učila doktrina i nauka“.

„Globalizacija mora da učini korak unazad i prihvati bar pravo na postojanje slobodnog naroda i slobodne zemlje ma koliko ona mala bila ili ne, u stanju da upravlja svetskim tokovima i procesima. Bez povlačenja globalizacije bar za korak, mi ćemo imati globalnu pretnju, ali nećemo imati globalni odgovor“, kazao je ministar.

Naučna konferencija „Asimetrija i strategija“, na kojoj učestvuju predstavnici iz Srbije i inostranih zemalja, obuhvata tri tematska panela-koncept asimetrične pretnje, strategijski kontekst savremenih asimetričnih pretnji i relevantnost klasične strategijske misli.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.