U trendu

Vulin: Vek pobednika – dokaz da se na Vojsku vredi osloniti

BEOGRAD – Velika vojna vežba „Vek pobednika“ kojom će Srbija danas obeležiti 100. godišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu, dokaz je da imate vojsku na koju se vredi osloniti, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vulin je sinoć rekao da su poslednje vežbe s kojima bi „Vek pobednika“ mogao da se uporedi bile vežbe „Sloboda“ i „Jedinstvo“, održane 1971. i 1975. godine.

„Od tada do danas niko se nije usudio, ili nije mogao da pokaže takvu snagu i takvu organizaciju“, rekao je ministar Vulin u Dnevniku RTS-a.

Svoje veštine, u vežbi sa bojevim gađanjem, pokazaće 8.000 aktivnih pripadnika Vojske Srbije, podseća Vulin.

Građani će moći da vide i 645 borbenih vozila: 100 tenkova M-84, 100 oklopnih borbenih vozila pešadije. Biće upotrebljeno i 100 različitih artiljerijskih i raketnih oruđa.

Rečna flotila će se predstaviti sa 14 rečnih brodova, 40 čamaca i remorkera, sa osam amfibija. Poleteće 24 vazduhoplova – „migovi“, „orlovi“, „galebovi“, helikopteri.

„Zbog tako velikog broja vojnika i sredstava povećana je količina ubojnih sredstava – umesto 103 tone, iskoristićemo 125 tona“, rekao je Vulin.

Biće prikazan i ponos srpske odbrambene industrije – „kazari“, koji su ušli u upotrebu u Vojsci Srbije, „nore“, „mali miloš“, naveo je ministar odbrane.

Građani će biti upoznati i s radom pripadnika specijalne jedinice „kobre“, na vežbi zaštite visokih državnih zvaničnika.

„‘Kobre’ su elitna jedinica zadužena za obezbeđenje najviših državnih funkcionera, ali ne samo za to. Hteli smo da pokažemo kakve su „kobre“ na delu, da javnost vidi da oni nisu samo tu da čuvaju nekoga, one su i protivteroristička jedinica, brinu o svakom građaninu, i u stanju su da odgovore na svaku terorističku pretnju. Oni su čuvari svega i svih u zemlji“, objasnio je Vulin.

Glavna vrlina vežbe je ta što će, rekao je ministar, jedinice biti prikazane baš onako kakve one i jesu.

„Nismo pravili kombinovane jedinice, nismo slali specijalnu brigadu da glumi pešadiju… Svako radi u miru baš ono što bi radio u ratu“, naveo je Vulin.

Govoreći o stanju u Vojsci Srbije, Vulin je rekao da se ona intenzivno naoružava i oprema.

„Više nego ikada Vojska brine o svojim pripadnicima, o njihovoj budućnosti i porodici. Kada uđete u Vojsku, od prvog do poslednjeg dana života vi ste njen deo i brinemo o vama“, rekao je ministar odbrane.

Na inicijativu predsednika i šefa oružanih snaga Srbije Aleksandra Vučića krenulo se u masovnu gradnju više od 8.000 stanova, podsetio je Vulin i dodao da je bilo povećanje plata od 10 odsto, a sada će biti i od devet odsto.

Povećane su im i dnevnice sa 800, na 1.100 dinara, kao i solidarna pomoć za rođenje deteta i slučaj bolesti.

„I ova vežba je dokaz da imate vojsku na koju se vredi osloniti, pridružite joj se“, poručio je Vulin.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    Prvo da upoznamo Tetku iz Kanade i da odsluzis vojsku od koje si bezao pa cemo se onda pridruziti

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike