U trendu

Vulin za arbitražu o imovini na Kosovu

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je danas da se o imovini Srbije ne mogu donositi političke odluke i da Vlada Srbije treba da se obrati svakom međunarodnom subjektu.

On je novinarima u parlamentu rekao da se nada da će svi razumeti, bar „jezik svojine“.

Skijališta Srbije, u čijem sastavu se nalazi Ski centar Brezovica, uputila su premijeru Kosova Isi Mustafi najavu pokretanja investicionog spora pred međunarodnom arbitražom u Parizu protiv Prištine zbog odluke kosovske vlade kojom se predviđa eksproprijacija imovine Ski centra Brezovica, a za potrebe izgradnje Turističkog Centra Brezovica.

Vulin je ukazao da „je više nego jasno da se o imovini Srbije ne mogu donositi političke odluke, pogotovo bez Srbije“.

„Mi već godinama možemo da dokažemo svako svoje ulaganje i svaki dinar koji smo odvojili za imovinu koja je ostala na prostoru Kosova i Metohiji na teritoriji pod upravom UN u skladu sa Rezolucijom 1244. I dalje servisiramo sve naše obaveze i dugove koji su nastali po osnovu kreditiranja različitih međunarodnih finansijskih organizacija za objekte na teritoriji Kosova“, rekao je Vulin novinarima u Skupštini Srbije.

On je rekao Srbija ne može da koristi ni objekte Telekom koji su neosporno u njenom vlasništvu.

„Ako razgovaramo o imovini ne možemo razgovarati samo o jednom delu te imovine. Ajmo razgovarati o celini“, rekao je Vulin.

Vulin je izjavio i da su u ovom trenutku izbori u Srbiji bolje rešenje od referenduma.

„Referendum je samo odgovor na jedno pitanje. Naša politička situacija je daleko kompleksnija, nego samo odgovor na jedno pitanje. A u  izborima kao što znate imate čitav niz pitanja. Imate politiku imate predlog politike za budućnost. Ako mene pitate ja bih pre išao na izbore ako imamo dilemu u kom pravcu Srbija treba da ide“, rekao je Vulin novinarima u parlamentu.

On je rekao da je odluka o izborima na premijeru Srbije, ali da bi on lično voleo da budu izbori.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da će do 15. oktobra odlučiti da li će se sledeće godine održati vanredni parlamentarni izbori. Svoju odluku još nije saopštio.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.