YIHR: Kako zločinac – savetnik?; Haradinaj: Ne vidim problem

PRIŠTINA – Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj izjavio je danas, nakon što su Inicijativa mladih za ljudska prava – Kosovo (YIHR Kosovo) i Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija (YIHR Srbija) osudile njegovu odluku da imenuje bivšeg komandanta OVK Sulejmana Seljimija za svog političkog savetnika, da Seljimi „ništa ne duguje pravdi“.

„Sulejman Seljimi ništa ne duguje pravdi i svi ga veoma cene“, rekao je Haradinaj posle sednice kosovske vlade, prenosi Koha ditore.

Inicijativa mladih za ljudska prava – Kosovo (YIHR Kosovo) i Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija (YIHR Srbija) prethodno su danas osudile i saopštile da se protive odluci Haradinaja da imenuje Seljimija za svog političkog savetnika.

„Osobama koje su počinile ratne zločine nije mesto u državnim institucijama „, stoji u saopštenju u kojem se dodaje da takva odluka ukazuje na „nedostatak ozbiljnosti i nedostatak predanosti vlade pravdi, pomirenju i miru“.

Prethodno je Seljim potvrdio da je dobio poziv da se pojavi pred Specijalnim sudom za zločine OVK.

Sasušanje će se, kako je rekao za prištinsku T7, najverovatnije održati sledeće nedelje, ali on ne zna „u kom kapacitetu“ će biti saslušan.

Sulejman Seljimi, poznat i po nadimku „Sultan“ bio je pripadnik „dreničke grupe“ OVK i već je osuđen na 14 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u okviru suđenja „dreničkoj grupi“. Pušten je iz zatvora u Istoku krajem januara, jer su sudije zaključile da je neopravdano zadržan iza rešetaka, pošto je Vrhovni sud prošle godine odlučio da ponovo pokrene njegov slučaj.

Seljimi je već trebalo da bude saslušaan u Hagu, ali je odlazak u Hag zamenio bolničkim krevetom, zbog navodnih zdravstvenih problema, a u međuvremenu Ramuš Haradinaj ga je imenovao za svog političkog savetnika.

EULEX je optužnicu za ratne zločine protiv njega u dva slučaja poznata kao „Drenica“ 1 i 2 podigao u vreme kada je bio ambasador u Tirani.

U kraju oba procesa osuđen je na 14 godina jedinstvene kazne i to za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike