U trendu

YIHR Srbija: Srbija da poštuje odluke medjunarodnih sudova, negiranje genocida da bude …

Inicijativa mladih za ljudska prava Srbije saopštila je danas da Srbija treba da poštuje odluke medjunarodnih sudova i sudski utvrdjene činjenice, da priznanje genocida u Srebrenici prvenstveno predstavlja poštovanje dostojanstva žrtava i da negiranje genocida u Srbiji treba kvalifikovati kao krivično delo.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i svi drugi predstavnici države da prestanu sa negiranjem genocida i svih drugih ratnih zločina. Da se prestane sa veličanjem i glorifikovanjem osudjenih ratnih zločinaca. Da javne politike koje Srbija kreira i unapredjuje u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji zaista odražavaju nameru kažnjavanja ratnih zločina, kao i da se 11. jul proglasi Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici u Republici Srbiji“, navodi se u saopštenju Inicijative.

Inicijativa je ocenila da su pripadnici vlasti koji su negirali postojanje genocida i veličali odgovorne za taj dogadjaj svojim izjavama osramotili Srbiju, a da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić odgovorni da reaguju na ta te izjave.

„Umesto da tišina i ćutanje budu izraz saučešća i poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici, tišina političkog vodjstva države Srbije izraz je negiranja genocida, nepoštovanja žrtava i održavanja u životu nacionalističke politike Velike Srbije“, dodaje se u saopštenju.

Inicijativa mladih za ljudska prava istakla je da ostanak u Vladi Srbije ministra odbrane Aleksandra Vulina i ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, posle njihovih izjava o Srebrenici, podrazumeva odustajanje od evropske perspektive Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.