Za diplomate važno da imaju na umu nacionalne ciljeve

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uručio je danas diplome polaznicima Diplomatske akademije generacije 2014/2015. godine, i poručio da je za svakog državnog službenika, naročito diplomatu važno da stalno ima na umu nacionalne ciljeve.

Dačić je polaznicima na dodeli diploma u Ministarstvu spoljnih poslova, rekao da je jaka svest o neophodnosti služenja opštem dobru suštinski uslov za bavljenje diplomatskim pozivom.

“Diplomatija zahteva posebno obrazovane ljude, poznavanje opšte kulture, nacionalne, ali i istorije medjunarodnih odnosa, zahteva komunikacione veštine, toleranciju, ali ne i popustljivost u odbrani nacionalne stvari”, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je kazao da svaki istorijski period ima svoja iskušenja, dodajući da savremeno doba predstavlja potencijalnu prekretnicu u razvoju medjunarodnih odnosa i kao primere naveo nastupajuću multipolarnost, krizu u Ukrajini, migrantsku krizu, terorizam, ekološka pitanja od kojih zavisi budućnost civilizacije i separatističke težnje.

Dačić je rekao da se Srbija opredelila za principijelnu i izbalansiranu politiku.

“Nastavak napora u pravcu pridruživanja EU, uz razvijanje prijateljskih odnosa sa Rusijom, SAD, Kinom i svim drugim zemljama, zaštita srpskog naroda i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, doprinos stabilnosti i regionu, mogu se smatrati konstantama naše politike”, dodao je on.

Govoreći o spoljnopolitičkm rezultatima u 2015. godini, on je izdvojio potpisivanje aneksa Briselskog sporazuma 25. avgusta, čiji se ključni deo odnosi na formiranje zajednice srpskih opština, uspešno predsedavanje OEBS-om i otvaranje pregovaračkih poglavlja u procesu pridruženja Srbije EU, 32 i 35.

Dačić je polaznicima Diplomatske akademije čestitao na uspešno završenom programu obuke i pozdravio novu generaciju, rekavši da je važna posvećenost obrazovanju do kraja radnog veka.

(Beta)

Ostavite komentar