U trendu

Za godinu dana rasvetljena sudbina jedne nestale osobe

Na području bivše Jugoslavije i danas se kao nestalo vodi 10.837 ljudi, dinamika rasvetljavanja njihovih sudbina je nezadovoljavajuća, a najviše zabrinjava to što je i dalje u mrtvačnicama 5.000 neidentifikovanih posmrtnih ostataka i delova tela, izjavio je danas šef Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović.

Od prošle godine do danas u Hrvatskoj i BiH identifikovano je malo posmrtnih ostataka, dok je na Kosovu rešena sudbina samo jedne nestale osobe, naveo je Odalović na konferenciji za novinare povodom 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih osoba.

Odalović je izrazio žaljenje što Mostarska deklaracija koju su potpisali lideri zemalja regiona 28. avgusta 2014. godine, nije donela rezultate u rasvetljavanju sudbine nestalih.

Kao nadu u ovom procesu, Odalović vidi osnivanje suda za ratne zločine OVK u Prištini, kao i podizanje optužnice protiv Nasera Orića.

Posebno brine što nema pomaka u statusu tela u mrtvačnicama u Zagrebu, Banjaluci, Zenici, Sarajevu i Prištini, gde se nalazi oko 5.000 posmrtnih ostataka i delova tela,  rekao je Odalović.

Odalović je naveo da je delom za to kriva međunarodna zajednica i da je očigledno da su mnogi u regionu zaokupljeni drugim stvarima – „verifikacijom kvazidržave“, proslavom određenih datuma.

Direktor Informaciono-dokumentacionog centra „Veritas“ Slavko Štrbac rekao je da je na srpskoj strani na teritoriji Hrvatske i Republike Srpske bilo 7.210 poginulih i nestalih, među njima 6.165 muškaraca i 1.045 žena. Od toga je mlađih od 18 godina bio 67.

Po podacima „Veritasa“, nastalih je 1.874, od kojih je 510 žena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.