Za većinu monarhija nije sporna, ali ne bi glasali za nju

BEOGRAD – Skoro dve trećine studenata u Beogradu smatra da monarhija nije prevaziđen oblik državnog uređenja, mada bi na eventualnom referendumu samo trećina glasala za to da Srbija postane kraljevina, pokazalo je istraživanje Kraljeve omladine, podmlatka Udruženja Kraljevina Srbija.

Istraživanje pod nazivom „Upućenost i stavovi studenata u Beogradu o pojmu monarhije“ obavljeno je sa ciljem da se ispitaju stavovi studenata fakulteta u Beogradu o pitanjima monarhije, porodice Karađorđević, političkom sistemu u Srbiji i tako dalje.

Anketa je pokazala da je 63,2 odsto studenata iskazalo mišljenje da monarhija nije prevaziđen oblik državnog uređenja, pre svega zbog znanja da su neke od najrazvijenijih država u Evropi i svetu upravo monarhije. Takođe, 63,8 odsto smatra da demokratija i ustavna parlamentarna monarhija nisu protivne jedna drugoj.

Ukoliko bi se referendum o proglašenju Kraljevine Srbije održao sutra, istraživanje je pokazalo da bi 33,2 odsto anketiranih studenata podržalo uspostavljanje Kraljevine Srbije, a 40,2 odsto ispitanika bi glasalo protiv, dok 19,4 odsto nema stav o ovom pitanju, a 7,2 odsto ne bi glasalo.

„S obzirom da se tema monarhije nalazi u medijskom mraku, veoma smo zadovoljni ostvarenim rezultatima, gde veliki broj neopredeljenih ukazuje na neophodnost otvaranja dijaloga o ovom pitanju i informisanja o prednostima ustavne parlamentarne monarhije“, ističu u Udruženju Kraljevina Srbija.

Kako se navodi, značajno je istaći i da je 81,6 odsto ispitanika, koji su buduća intelektualna elita ove zemlje, pogrešno odgovorilo na pitanje koji oblik vlasti (predsednički, parlamentarni ili polu-predsednički) je trenutno zastupljen u Srbiji.

Udruženje Kraljevina Srbija je nevladina organizacija koja radi pod pokroviteljstvom porodice Karađorđević, sa primarnim ciljem obnove ustavne parlamentarne monarhije u Srbiji.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike