U trendu

Zabranjen ulazak Marku Djuriću na Kosovo

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Djuriću danas nije dozvoljeno da u Kosovskoj Mitrovici prisustvuje obeležavanju Dana pobede nad fašizmom.

Djurić je vraćen sa administrativnog prelaza Jarinje na osnovu odluke „privremenih institucija samouprave u Prištini“.

Njegov dolazak na sever Kosova juče je najavljen putem saopštenja za medije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju trebalo je da položi venac na spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu na brdu Kukavica u Kosovskoj Mitrovici, otvori izložbu fotografija iz tog perioda na šetalištu u Mitrovici i govori na centralnoj manifestaciji kod Spomenika knezu Lazaru.

Predsednik privremenog organa opštine severna Mitrovica Aleksandar Spirić posle polaganja venaca rekao je da je Djuriću uskraćen boravak na Kosovu i upitao „gde je progresivna Evropa, gde je sloboda i da li se ponovo budi fašizam“.

Spirić je podsetio da je Kosovska Mitrovica dala brojne žrtve za slobodu ali da pritisci na slobodarski srpski narod ne prestaju. „Upućujem poruku mira i podesećam da gradjani na Kosovu i Metohiji žele mir i slobodu za šta ćemo se boriti svim diplomatskim sredstvima“, rekao je Spirić.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić najoštrije je osudio zabranu ulaska Marku Djuriću i u saopštenju naveo da se u danu kada se proslavlja pobeda nad fašizmom i kada slobodna Evropa sprovodi načela moderne demokratije, uskraćuje sloboda kretanja direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Ovakav postupak Prištine je u suprotnosti sa svim načelima pravde i prava i predstavlja fašistički čin, a to je u ovom slučaju isključivost“, rekao je Rakić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.