U trendu

Zabrinjavajuće velika ovlašćenja komunalne policije

Predsednik beogradskog odbora Demokratske stranke (DS) Balša Božović izjavio je danas da je usvajanjem Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji, ta služba dobila „zabrinjavajuće velika“ ovlašćenja.

Kako je saopštila DS, Božović je ocenio da je vlast na taj način „ponizila policiju i poslala jasnu poruku svima koji ne rade u njihovom partijskom interesu“.

„Dok policija Srbije nema zimske uniforme, dok se štedi na sredstvima za rad, dok im se smanjuju plate i dnevnice, dok se otpuštaju policajci i pored očiglednog manjka njihovog broja na ulicama gradova Srbije, ulaže se novac u komunalnu policiju kojoj se povećavaju ovlašćenja i koja sve više liči na partijsku vojsku Srpske napredne stranke“, ocenio je Božović.

Vlada Srbije usvojila je ranije Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji u kom se navodi da policajci mogu legitimisati prekršioce, ali ih i privesti prekršajnom sudu.

Novo ovlašćenje komunalne policije je pravo da od gradjanina zatraži obaveštenje o pitanjima koja su od značaja za njeno postupanje, uz ogradu da gradjanin nije u obavezi da to obaveštenje pruži.

Komunalna policija može izvršiti ne samo proveru identiteta lica koje krši propise iz njenog delokruga, već i onih lica koja se zateknu na mestu kršenja propisa, kao i da bez odlaganja može privesti nadležnom prekršajnom sudu prekršioce.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.