U trendu

Zaev i Brnabić: Odnosi Makedonije i Srbije partnerski i dobrosusedski, evrointegracije prioritet

Predsednici Vlada Makedonije i Srbije Zoran Zaev i Ana Brnabić ocenili su danas u Beogradu da su odnosi Srbije i Makedonije partnerski i dobrosusedski i istakli da su evrointegracije spoljnopolitički prioritet obe zemlje.

Na konferenciji za novinare posle susreta sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, Zaev je istakao i da Skoplje poštuje dijalog Beograda i Prištine i da je u interesu Srbije da se pronadje rešenje.

„Od tog pitanja zavisi perspektiva celog regiona“, rekao je Zaev.

Na pitanje novinara o slučaju srpskog diplomate i obaveštajca Gorana Živaljevića koji je u aprilu bio u makedonskom parlamentu tokom upada pristalica VMRO-DPMNE u znak protesta zbog izbora Talata Džaferija za predsednika Sobranja, Zaev je rekao da je pronadjeno diplomatsko rešenje, „onako kako to rade prijatelji“.

„Srbija je povukla svog čoveka, mi smo povukli jednog svog čoveka“, rekao je Zaev.

(Predsednik Srbije Aleksandar) „Vučić i ja smo razgovarali i pronašli prijateljsko rešenje. (…) To je obaveza političara jer gradjani žele da se unapredjuje saradnja“, dodao je Zaev.

Brnabićeva je rekla da je sa premijerom Makedonije pričala i o Kosovu i članstvu Kosova u Unesku i da bi bilo neozbiljno da nisu.

„Niko ne stavlja probleme ispod tepiha… Važno je da imamo dijalog i da se medjusobno informišemo o potezima pre nego što se oni zvanično dese“, rekla je premijerka.

Ona je dodala da će i ubuduće biti tenzija u regionu oko nekih otvorenih pitanja, ali da je važno da se problemi rešavaju kroz dijalog.

Zaev je rekao da Srbiju i Makedoniju „sada kao i pre“ povezuju mnoga pitanja, što otvara potencijal za saradnju.

Predsednica Vlade Srbije izjavila je i da je postignut preliminarni dogovor da se zajednička sednica vlada Srbije i Makedonije održi krajem februara ili početkom marta 2018.

Premijerka je zahvalila na makedonskoj podršci Srbiji za sedište Transportne zajednice Jugoistočne Evrope za koju se Beograd kandidovao, dodajući da je Srbija uzvratila podrškom Makedoniji za organizaciju Samita digitalizacije naredne godine.

Poseta Zaeva je „dobar signal“ za naše dalje projekte, ocenila je predsednica Vlade Srbije.

U razgovoru je bilo reči i o ekonomskoj saradnji koja je ocenjena kao dobra, a Zaev je naveo i da je Srbija na trećem mestu trgovinskih partnera Makedonije sa razmenom od oko 700 miliona dolara godišnje.

Na sastanku je bilo reči i o položaju srpske manjine u Makedoniji i makedonske u Srbiji.

Makedonski premijer ocenio je da su posete na najvišem nivou veoma važne za zaštitu nacionalnih manjina.

„Ove posete su veoma važne da bi se bavili zaštitom nacionalnih manjina u obe zemlje. Uvek postoje novi izazovi (…) dobro je potpisati ugovor o kulturnim obeležjima i spomenicima da bi se regulisala pitanja (…) važna za Srbe u Makedoniji“, rekao je Zaev.

Makedonski premijer je rekao i da je Makedonija prihvatila inicijativu Beograda za otvaranje kulturnih centara Makedonije i Srbije u Beogradu i Skoplju.

„Ima još da se radi. Mi smo bliski narodi, imamo mnogo zajedničkog, istoriju i prijateljstvo. Političari moraju da prate potrebe gradjana i stvaraju perspektive“, rekao je Zaev.

Premijer Makedonije je sinoć doputovao u zvaničnu posetu Beogradu.

Ovo je prva poseta Zaeva Srbiji od izbora za premijera i višemesečne napetosti u odnosima dve zemlje koja je kulminirala krajem avgusta povlačenjem kompletnog diplomatskog osoblja ambasade Srbije u Skoplju zbog g „agresivnog obaveštajnog delovanja“ protiv interesa Beograda.

Tenzije su opale posle sporazuma koji su Zaev i srpski predsednik Aleksandar Vučić postigli 23. avgusta u telefonskom razgovoru saglasivši se da ubuduće nesuglasice treba rešavati iskjučivo dijalogom. Makedonski premijer potom se 26. avgusta u Draču sastao i sa srpskom premijerkom.

Ambasadorka Srbije se 31. avgusta vratila u Skoplje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.