U trendu

Zaharova: Moramo da se suprotstavimo fejk vestima

BEOGRAD – Srbija i Rusija se očigledno suočavaju sa informacionim kampanjama i pritiskom, a naročito Srbija zbog problema sa Kosovom i Metohijom, ukazala je danas direktorka Departmana za informisanje i štampu Ministartsva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je nakon sastanka sa srpskim ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem, istakla da je možda najveća „informaciona prevara“ bila izjava bivšeg predsednika SAD Baraka Obame o izvršenom referendumu na Kosovu.

„Da li će biti gore?“, zapitala se Zaharova i dodala da se Srbija i Rusija moraju suprotstaviti „fejk vestima“.

Ona je ukazala i da se Rusija često suočava sa velikim napadima, da su ruski hakeri upali u necicji sistem i izvršili uticaj, ali svarnost je, kaže, drugačija.

„Kod nas na niovu države postoji najstriktnija zabrana za delatnost za zločine u sajber svetu“, podvukla je Zaharova.

Prema njenim rečima, Rusija je najaktivnija na međunarodnom nivou i međunarodnim organizacijama u promovisanju koraka protiv upadanja u sajber sferu, kao i da ima nekoliko velikih kompanija koje rade na tome ne smao u Rusiji, već i u pojedinim delovima Evrope.

„Te kompanije su postigle dobre rezultate i ako je Srbija zainteresovana, a verujem da jeste, oni su spremni za saradnju“, rekla je Zaharova.

Kaže da je sa ministrom Popovićem razgovarala i o ruskom istraživačkom centru Dečji kamp Artek, koji je, kako je objasnila, to je poseban prosvetni program za decu gde uče o sajber sferi, ali je i kombinacija odmora, studija i humanitarne aktivnosti.

Ona je istakla da bi povezivanje srpske omladine sa omladinom iz Dečjeg kampa Artek bio jedan lep način povezivanja i proučavanja delatnosti u sajber sferi.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike