Zajedno za bolji internet: Deca najlakša meta

BEOGRAD – Dan bezbednosti na internetu, koji se svake godine obeležava 5. februara u 144 zemalje širom sveta, Srbija dočekuje kao prva u regionu i deseta u svetu prema razvoju informacionih tehnologija.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić da se najčešće i najteže zloupotrebe dešavaju sa decom i da je edukacija u školi i dominantnija uloga roditelja ključ za rešavanje problema.

„Zahvaljujući kontakt centru za bezbednost dece na internetu koji je osnovan pre dve godine ovo je jedinstven mehanizam ove vrste u regionu, a u EU samo par zemalja ima ovako razvijen sistem“, rekla je Matić.

Koliko je značajan ovaj centar pokazuju i informacije da je za dve godine bilo preko 7.000 poziva, od toga je1.380 predmeta je formirano, a 155 predmeta je imalo elemente krivičnog dela.

Statistike pokazuju da je najzastupljenije vršnjačko nasilje, pa zloupotreba naloga na društvenim mrežama, vrbovanje, pedofilija je pri kraju ove liste i u poslednje vreme sve veći broj dece ima neki vid zavisnosti od video igrica i praktično bolesti zavisnosti.

Na obrazovanju mladih o bezbednosti na internetu radi i Ministarstvo prosvete koje je pre nešto više od godinu dana formiralo je sektor za digitalizaciju u prosveti i nauci, a pored toga uvelo je i novi obavezni program u škole Informatika i računarstvo.

„Mi naporno radimo na tome da naša deca budu budu stanovnici sveta. Ne govorimo o zabranama, već o edukaciji dece kako da na bezbedan način koriste internet i na koji način treba da se zaštite na internetu“,rekla je savetnica ministra orosvete,nauke i tehnološkog razvoja za digitalizaciju u prosveti i nauci Katarina Aleksić.

Psiholog Nada Todereskov kaže da najveći problem jeste što su deca okrenuta virtualnom svetu,a manje su uključena u porodičnu dinamiku i da ovaj problem može da se reši saradnjom roditelja,dece,škole i vršnjaka.

„Deca danas odrastaju u svetu gde žele da budu stimulisana u svakom smislu, video igrice i komunikacija preko interneta im to nudim, su jednosmerna komunikacija, pa kada se nađu u nekim realnim životnim problemima ne znaju da rešavaju“

Statistike pokazuju da su deca laka i najčešća meta. Oko 85 odsto dece koja koriste internet na njemu svakodnevno provode više od sata. Čak 11 odsto roditelja naglasilo je da su njihova deca putem interneta dolazila u kontakt sa nepoznatim ljudima, a 30 odsto njih reklo da su njihova deca bila izložena nekim neprimerenim sadržajima na internetu, rezultati su kampanje „IT karavan 02“ Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Takode, 11 odsto dece bilo je žrtva vršnjackog nasilja, a samo 17 odsto roditelja smatra da poseduje digitalne kompetencije koje im omogućuju da na neki nacin zaštite svoje dete, ili primene mere zaštite.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike