U trendu

Zakon o merama ograničavanja u cilju očuvanja mira

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas novu sednicu razmatranjem Predloga zakona o medjunarodnim merama ograničavanja, koji obrazlaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je rekao da se taj propis odnosi na mere koje Srbija donosi sa ciljem uspostavljanja i očuvanja medjunarodnog mira i bezbednosti, poštovanja medjunarodnog humanitarnog prava, u skladu sa medjunarodnim obavezama zemlje.

Prema njegovim rečima, zakon će biti u skladu i sa rezolucijama UN o borbi protiv Islamske države.

Predlogom zakona definiše se pravni okvir „u cilju odgovornog ispunjavanja medjunarodnih obaveza Srbije preuzetih od medjunarodnih organizacija, kao što su zabrana putovanja odredjenim licima, zabrana poslovanja sa odredjenim licima, promet odredjene robe“.

Dačić je dodao da se zakon odnosi i na mere koje Srbija uvodi, primenjuje ili ukida na osnovu pravnih akata OEBS-a, kao i drugih medjunarodnih organizacija.

On je kazao da se broj država kojima su uvedene mere ograničenja UN povećava od prestanka hladnog rata i da njihov broj iznosi 27.

„Srbija je i do sada u svemu pravovremeno i dosledno izvršavala mere iz obaveza iz ugovora Saveta bezbednosti UN“, kazao je Dačić.

Ministar Dačić je izjavio i da zakon (lex specialis) potvrdjuje punu posvećenost Srbije za poštovanje medjunarodnih obaveza, a u vezi sa kontrolom izvoza naoružavanja.

Poslanici će raspravljati i o zakonu o sportu, čiji je cilj da se poveća broj gradjana koji se bave sportom, jer je prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ iz 2013. godine svaka peta osoba gojazna.

Zakon treba da uvede i jedinstvenu evidenciju svih organizacija i preduzetnika u oblasti sporta, koja bi bila javna i dostupna svima.

Na dnevnom redu je i potvrdjivanje Evropske okvirne konvencije o prekograničnoj saradnji teritorijalnih zajednica ili vlasti, kao i potvrdjivanje sporazuma vlada Srbije i Libana o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, specijalnih i službenih pasoša.

Sednica je sazvana na zahtev Vlade Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.