U trendu

Zaštitnik gradjana: Nezavisni mediji nezamenjiva osnova društva

Slobodni, nezavisni i objektivni mediji neizostavana su i nezamenjiva osnova društva koje pretenduje da bude demokratsko i teži ostvarenju ljudskih i gradjanskih prava, saopštio je danas vršilac zaštitnika gradjana Miloš Janković, povodom Svetskog dana slobode medija.

On ističe da uprkos proklamovanoj i zakonima i medjunarodnim aktima garantovanoj slobodi medija, Srbija i dalje nije društvo slobodne reči.

Zaštitnik gradjana, kako navodi, uvidja to i na svom primeru, budući da je veliki broj medija ne samo potpuno zatvoren za tu instituciju, već je kontinuirano dezavuiše čestim napadima i etiketiranjem, zloupotrebljavajući tako dobijene nacionalne frekvencije. Takodje, vlasnici pojedinih medija, ignorišući Ustavom utvrdjenu ulogu Zaštinika gradjana, neposrednu ga napadaju s jasnim ciljem dikreditacije.

Pritisci na medije su, upozorava zaštitnik gradjana, očigledni i vidljivi na različite načine, uključujući i direktne napade na novinare.

U saopštenju se podseća da je tokom prošle godine Nezavisno udruženje novinara Srbije zabeležeilo je 69 napada na novinare, a samo u prva četiri meseca ove godine već skoro 30, medju kojima dva fizička napada i osam verbalnih pretnji.

„Loš ekonomski položaj novinara, prepoznatljiv po niskim i neredovnim primanjima, nepovoljnim i lošim ugovorima, ‘radu na crno’ i siromašnoj ponudi posla, uz finansijsku i političku zavisnost samih medija, doveli su toga da cenzura i autocenzura postanu glavni urednici srpskih medija, dok je visoka profesionalna etika preseljena na nivo pojedinačnih slučajeva“, piše u saopštenju.

Zaštitnik gradjana podseća da je više puta upozoravao na gušenje medijskih sloboda, pretnje novinarima, cenzuru i autocenzuru i zato poziva javnost, a posebno nosioce političkih i javnih funkcija da se uzdrže od svakog oblika pritiska i uticaja na medije, urednike, uredjivačku politiku i novinare, a medije da neguju i razvijaju princip odgovornog, nepristrasnog i istinitog novinarstva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.