U trendu

Zašto London pušta opasne signale o pripajanju Kosova Albaniji?

Ideja o ujedinjenju Kosova sa Albanijom više puta je javno plasirana, što od albanskog premijera Edija Rame, što od Hašima Tačija. Dosad niko iz međunarodne zajednice nije javno podržao ove planove, ali se niko protiv njih nije preterano bunio. Sada spekulacije o „velikoj Albaniji“ stižu iz Velike Britanije.
Ukoliko Srbija ne prizna Kosovo, ono može da se ujedini sa Albanijom. Problem je samo što bi u tom slučaju i Srbija mogla da traži „veliku Srbiju“, odnosno deo Bosne.

Ovo je sažeta analiza koju je objavio britanski list „Ekonomist“, pozivajući se na neimenovane izvore iz vrha kosovske vlasti. Činjenica je da je pričama o razgraničenju, razmeni teritorije, demarkaciji granica, a sve u pokušajima da se nađe finalni dogovor između Beograda i Prištine — Pandorina kutija o daljim promenama granica otvorena. Pitanje je samo da li Britanci znaju nešto više o ovoj temi ili samo puštaju spin kako bi podigli veću prašinu u međunarodnoj zajednici.

Nije nepoznato da su Britanci, odakle dolaze „novi signali“, vrlo angažovani na rešavanju kosovskog pitanja, mada ne tako javno i zvanično kao što to čine Amerika ili Nemačka. Na to ukazuje i Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, naglašavajući za Sputnjik da Britanija nema zvaničnu strategiju prema Kosovu, ali da je i te kako aktivna po ovom pitanju kao članica Kvinte i kao još aktuelna članica EU. To ih međutim, ne sprečava da imaju pomalo drugačije stavove po nekim rešenjima vezanim za kosovsko pitanje. To se vidi i po tome što su kao predsedavajući u UN odlučili da Unmik ne podnosi više na svaka tri meseca javno izveštaj o Kosovu, jer je, kako tvrde, u pitanju „suverena država“.

„Dakle, ako se govori o ideji normalizacije odnosa Beograda i Prištine, to je za njih otvaranje puta priznanja Kosova od strane Srbije. Što se tiče spekulacija iz britanskih medija o pripajanju Albaniji, to je, naravno, uključivanje u temu koja je otvorena — podela i razgraničenje“, objašnjava Janjić.

On napominje da ideje koje se sada sreću, a koriste se za podršku razgraničenju Kosova i Srbije, polaze od principa priznanja secesije. Dakle, priznanje Kosova kao onog dela teritorije koji se odvojio od Srbije. Međutim, pita se Janjić, ako bi se Kosovo pripojilo Albaniji, čemu onda 2008. i jednostrano proglašenje nezavisnosti.

„Pripajanje Albaniji podrazumevalo bi da se poništavaju sva priznanja Kosova“, kaže Janjić.

On veruje da većina političara na Kosovu ne želi pripajanje Albaniji, a siguran je da ni zvanična Britanija ne bi podržala javno stvaranje „velike Albanije“. S druge strane, povezivanje stvaranja „velike Albanije“ sa stvaranjem „velike Srbije“ je nešto što je trebalo da izazove što više straha, navodi naš sagovornik.

„U suštini, Britanci se u ovu raspravu uključuju da bi prekinuli stvarnu raspravu o lošim i dobrim stranama eventualnog razgraničenja, to jest, prilagođavanja granica Prištine i Beograda“, ističe on, napominjući da su Britanci kao kolonijalna zemlja uvek bili za stvaranje što manjih država.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.