Zavetnici: Jasna i realna pretnja Prištine Srbima na KiM

BEOGRAD – Srpski sabor Zavetnici ukazuje da prištinski mediji već danima najavljuju veliku aktivnost Albanaca na severu pokrajine, te od države očekuju da odlučno reaguje i da povodom takvih bezbednosnih rizika preduzme sve neophodne mere za očuvanje teritorijalnog integriteta i bezbednosti srpskog naroda u južnoj pokrajini.

„Pojačano prisustvo snaga KFOR-a u srpskim sredinama na KiM pokazuje da postoji realna pretnja da Albanci planiraju eskalaciju sukoba i nasilje nad Srbima. Tome u prilog govori i odluka tzv. kosovske policije da sa godišnjeg odmora vrati sve svoje uniformisane pripadnike“, kažu Zavetnici i saopštenju.

Podsećaju da je odlukom Velike Britanije pitanje KiM prvi put posle 10 godina sklonjeno sa dnevnog reda diskusije pred SB UN, čemu su se odlučno usprotivile Rusija i Kina i kažu da je ta odluka Britanaca dokaz da Albanci imaju i neupitnu podršku svojih međunarodnih mentora.
Od države očekuju da odlučno reaguje i da povodom takvih bezbednosnih rizika preduzme sve neophodne mere za očuvanje teritorijalnog integriteta i bezbednosti srpskog naroda u južnoj pokrajini.

Zavetnici ističu da je reč o o pitanju koje mora biti iznad svih političkih podela i razlika.

„Upućujemo poziv svima da u ovako delikatnim okolnostima pokažemo jedinstvo i uputimo nedvosmislenu poruku da nećemo dozvoliti bilo kakvo nasilje nad našim narodom na KiM“ navode Zavetnici u saopštenju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike