U trendu

Završen projekat EU PLAK II – pravna podrška pregovorima

BEOGRAD – Pitanje usklađivanja domaćeg zakonodavstva s pravnim tekovinama EU ključno je za dalji napredak Srbije u procesu evropskih integracija, rečeno je danas na završnoj konferenciji u okviru projekta „Pravna podrška pregovorima PLAK II“ u Skupštini Srbije.

Realizacija projekta vrednog 2,6 miliona evra počela je u junu 2016. i trajala je 30 meseci. Cilj projekta bio je da se poboljša usklađenost domaćeg zajkonodavstva s pravnim propisima EU, sprovođenje propisa i da se unaprede kapaciteti institucija za uspešno vođenje pristupnih pregovora.

Pomoćnica ministarke za evropske integracije Ksenija Milenković rekla je da je taj projekat značajan kako za proces pregovora o pristupanju, tako i za evropske integracije uopšte.

„Suština je usklađivanje našeg zakonodavstva s pravnim tekovinama EU. Pitanje usklađivanja zakonodavstva i pretpostavka primene su ključni za dalji napredak“, rekla je Milenkovićeva.
Ona je navela da je saradnja predstavnika institucija i eksperata veoma važna kada je u pitanju izrada različitih dokumenat i ocenila da je bitno i to što je postojala fleksibilnost tokom sprovođenja samog projekta jer su se mogle uključiti i nove aktivnosti koje prethodno nisu bile predviđene.

Takođe je zahvalila predstavnicima EU kako na finansijskoj, tako i na stručnoj pomoći.

Šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević rekla je da je PLAK II jedan od najuspesnsijih projekata koji su finansirani iz IPA sredstava EU.

Ona je rekla da je pomoć, odnosno podrška u okviru projekta bila naročito važna za Poglavlja 3 (sloboda pružanja usluga), 11 (poljoprivreda i ruralni razvoj), i 12 (bezbednost hrane) .

Miščevićeva je rekla da je ono što je novo predaja Akcionog plana za Poglavlje 11 Evropskoj komisiji i obaveštavanje o usvajanju, čime je Srbija ispunila i drugo merilo, i dalje se očekuje rad na izradi i predaji pregovaračke pozicije.

Jedno od merila za otvaranje pregovora u poglavlju 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, jeste izrada akcionog plana koji služi kao osnova za transponovanje primene i sprovođenje pravnih tekovina EU u ovom poglavlju.

Akcioni plan definiše kako će se Srbija uskladiti sa obavezama koje se odnose na Zajedničku poljoprivrednu politiku, a njene prednosti su nesmetan protok roba, porast izdvajanja za direktne podsticaje proizvođačima i modernizaciju poljoprivrede.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar rekla je da Srbija ima dva važna stuba za evrointergracije – institucionalni i formalno pravni okvir.

Ona je navela da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja sveobuhvatni okvir i osnov i za buduća učešća na sveobuhvatnom tržištu.

„Pozdravljam posvećenost Vlade Srbije usklađivanju propisa s pravom EU“, rekla je Norčičh Štamcareva, ističući da su predstavnici EU svesni potrebe za značajnijom podrškom za usklađivanje domaćeg zakonodavstva.

Ona je navela da je PLAK projekat jedan od ključnih koji pomažu na tom planu i najavila da bi početkom iduće godine trebalo da počne realizacija novog projekta PLAK III.

Takođe je ocenila da je Srbija ušla u veoma zahtevnu fazu pregovora i da je veliki posao ispred nje.

Usklađivanje propisa, kako je navela, važno je i zbog toga što direktnu korist imaju građani.

Vođa tima projekta PLAK II Mojca Grošelj rekla je da je projekat trajao 30 meseci i da je prepoznat kao značajan program podrške.

Na početku realizacije projekta PLAK, kako je kazala, Srbija je imala svega dva otvorena poglavlja, sada ih ima 14, i do kraja godine očekuje se otvaranje još tri poglavlja.

Tokom realizacije projekta PLAK II bilo je 86 aktivnosti, a 112 eksperata sarađivalo je sa 25 institucija na izradi 310 dokumenata, rečeno je na konferenciji.

Grošeljeva je navela da je bitno dalje usklađivanje zakonodavstva u saradnji sa instutucijama, a sam proces donošenja novih zakona trebalo bi ubrzati, kao i zaposliti dodatan broj ljudi.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike