U trendu

Završena sednica Skupština grada Beograda

Skupština grada Beograda završila je večeras sednicu na kojoj su odbornici usvojili izmene i dopuna planova generalne i detaljne regulacije kojima se predvidja izgradnja zgrade Filharmonije, termoelektrane, metroa, doneli su niz odluka o stambenim zgradama, odlučili i da se „sistemski reši“ problem korova – amborzije.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović je rekao da u Beogradu ima ozbiljnih zdravstvenih problema zbog ambrozije – alergije na tu korovsku biljku, zbog čega je usvojen program „Ambrozija kao zdravstveni rizik, monitoring i suzbijanje ambrozije sa neuredjenih površina na teritoriji grada Beograda u 2018. godini“.

„Veliki broj sugradjana ima problem, pa su čak zabeleženi slučajevi kolektivnog odmora zbog problema izazvanih ovom biljkom. Prošle godine smo počeli sa sistemskim rešavanjm ovog problema, doneli smo program i opredelili se za mapiranje i monitoring na čitavoj teritoriji grada. Obuhvaćeno je oko 80 hektara, od čega je 30 tretirano, a za tu namenu izdvojeno je 15 miliona dinara. Ove godine smo udvostručili prostor za mapiranje i monitoring, obuhvaćeno je 160 hektara, a 60 hektara će biti tretirano hemijskim sredstvima“, rekao je Mladenović.

Odbornici Skupštine grada usvojili su više planova i izmena i dopuna planova generalne i detaljne regulacije za delove opština Obrenovac, Novi Beograd, Zemun, Surčin, Voždovac, Zvezdara, Rakovica, Mladenovac i Lazarevac.

Odbornici su usvojili i više odluka za izradu planova generalne i detaljne regulacije, medju kojima je i „plan generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema“.

Doneta je i oidlkuka o izradi planova detaljne regulacije za delove Savskog venca, Palilule, Čukarice, Novog Beograda, Surčina, Vračara, Voždovca i Zemuna.

Glavni urbanista Milutin Folić je rekao da se donošenjem tih planova gradskva vlast bori protiv divlje gradnje.

Uz to se jedan od planova odnosi na Blok 13 u Novom Beogradu, gde je predvidjena izgradnja zgrade Filharmonije.

Doent je i detaljni plan regulacije za termoelektranu Nikola Tesla A s deponijom, što će biti savremeno rešenje za proširenje kapaciteta, rekao je Folić.

Doneta su i tri plana koja predvidjaju izgradnju privrednih zona; dve na delu auto-puta „Singidunum sektor 1 i 5 „i jedna na Obilaznici, kod Bubanj potoka, „s ciljem da se privreda izmesti van centra grada“, naveo je Folić.

Govoreći o odluci za izradu „plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema“, Folić je rekao da počinje tehnički deo ostvarivanja projekta metroa koji treba da počne da se gradi krajem 2020. godine.

Odbornici su usvojili i Predlog odluke o minimalnoj visini iznosa tekućeg održavanja zajedničkih delova zgrada, o visini iznosa naknade u slučaju prinudno postavljenog profesionalnog upravnika i minimalnoj visini iznosa na ime troškova investicionog održavanja zajedničkih delova zgrade na teritoriji grada Beograda.

Odbornici Skupštine grada usvojili su i Predlog odluke o izmeni i dopuni Odluke o komunalnom redu i Predlog odluke o stavljanju van snage Odluke o utvrdjivanju kriterijuma i načinu plaćanja troškova za održavanje stambenih zgrada u kojima se nalaze poslovne prostorije i stanovi u kojima se obavlja poslovna delatnost.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike