U trendu

Završena svečanost na aerodromu Batajnica, prikazani novi Migovi i oprema za specijalce

Centralna svečanost „Sloboda 2017“, povodom 73. godišnjice oslobodjenja Beograda u Drugom svetskom ratu, održana je danas na vojnom aerodromu Batajnica u prisustvu najvišeg državnog i vojnog vrha, kao i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua. 

Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednica parlamenta Maja Gojković, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh Irinej i drugi brojni predstavnici vojnog i državnog vrha. Svečanosti je prisustvovao i veliki broj gradjana. 
 
Pripadnici vojske prikazali su deo sposobnosti u borbi protiv terorista, zatim su izveli oslobadjanje otetog vazduhoplova, borbeno traganje i spasavanje oborenog pilota, desant sa 30 padobranaca, upad u zaposednute objekte, medicinsku evakuaciju i druge aktivnosti.

Takodje je izveden nalet većeg broj aviona Ratnog vazduhoplovstva Mig-29, Orao, Supergaleb, Lasta i An-26, kao i helikoptera Gazela, Mi-8 i 17. 

Na današnjoj svečanosti javnosti su prvi put prikazani Migovi 29 koji su, kao donacija, stigli iz Rusije. 

Predstavljeno je i 1.500 pripadnika VS obučenih za brza dejstva sa najnovijim naoružanjem i opremom, a pored njih, u prikazu je učestvovalo i oko 130 vozila.

U statičkom delu prikazano je i oko 40 proizvoda odbrambene industrije Srbije.

Nastup su održali i pripadnici ruske vojne akro grupe „Striži“, koji takodje lete na avionima Mig-29. 

Svečanost je završena demonstracionim skokom grupe padobranaca Vojske Srbije i defileom ešalona vojnika opremljenih po programu „1500“, koji predvidja novu opremu za pripadnike Specijalne brigade. Pored njih na stajanci bilo je parkirano devet lovačkih aviona Mig-29 koji su u sastavu VS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.