U trendu

Završena vojna vežba na Pešteru

PEŠTER – Na priveremnom poligonu Pešter završena je Združena taktička vežba „Borbena grupa na maršu s prelaskom u napad“, za čiji početak je dao odobrenje predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, počela je izvršenjem marša borbene grupe.

Borbena grupa je dobila zadatak da se prikupi u Novom Pazaru i izvrši marš pravcem Novi Pazar – Duga poljana – Buđevo, a u toku marša izviđačka avijacija izvršila je izviđanje pravca snaga iz vazdušnog prostora, sa privremeno posednutih vatrenih položaja.

Nakon toga, tri OIA BRDM-2 u sastavu čeonu patrole naišli su na BOs neprijatelja u rejonu Polje, gde je došlo do međusobnog razmenjivanja vatre. Posade OIA BRDM-2 izvele su bojno gađanje po temi “BRDM-2 u napadu.

U okviru vežbe izvedena je i borba za prevlast u vazdušnom prostoru u kojem su učestvovali migovi 29, nakon kojeg je izvršeno posedanje vatrenog položaja u podnožju Vetrenog brda.

Izvedena je i vazduhoplovna – vatrena priprema napada aviona JNJ -22 ORAO, nakon čijeg dejstva su se vršila bojna gađanja i artiljerijska bojna gađanja.

Mehanoizovanim vodom iz rejona Rudov kamen, POLO-om M83 iz rejona Dobro brdo, kao i voda 40 mm PASARS realizovali su bojno gađanje sa MB82mm, odeljenjem BGA i dalekometnom puškom.

Dejstvom tenkovskim topovima, mitraljezima i streljačkim naoružanjem nastavljena je borba po dubini neprijateljeve odbrane i ovladalo se rejonom odbrane vodova druge linije neprijatelja.

Nastupile su i jedinice tenkovskih topova, nakon čega je izvršena vatrena priprema juriša dejstvom iz svog raspoloživog naoružanja – mitraljeza, spregnutih mitraljeza, streljačkog naoružanja i ručnih raketnih bacača, nakon čega je nastupilo gonjenje neprijatelja i zaštita snaga VaP-a, kao i udar na neprijatelja taktičkim nuklearnim udarom po rejonu mehanizovane čete u gonjenju, čime je vežba završena.

Na ovoj vežbi, koja je izvedena u čast obeležavanja 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu, bilo je angažovano oko 2.000 vojnika i više od 100 borbenih sredstava.

Angažovana sredstva ratne tehnike korišćene na vežbi na Pešteru su tenk M84, borbeno vozilo pešadije M80, samohodna haubica 122 mm “Gvozdika”, borbena oklopna vozila POLO M83 i BRDM – 2, višecevni lanser raketa “Oganj”, radar “Žirafa”, kao i sredstva koja će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije, “Pasars” i haubica 155mm B52 “Nora”.

Iz sastava RV i PVO na vežbi učestvuju MIG-29, ORAO J22, helikopteri “Gama”, MI-8, sistem KUB i radar AN TPS – 70.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike