U trendu

Završeno ispitivanje Olivera Ivanovića

Lider Gradjanske inicijative SDP Oliver Ivanović završio je danas davanje iskaza pred Euleksovim sudskim većem u severnoj Kosovskoj Mitrovici, gde mu traje sudjenje za zločine nad albanskim stanovništvom počinjene 1999. i 2000. godine.

Ivanović je odgovarao na pitanja tužioca Romula Mateuša, zastupnika oštećenih Burhana Madjunija i predsednice sudskog Veća Roksane Komše.

Branioci optuženog Nebojša Vlajić i Ljubomir Pantović rekli su da su zadovoljni dosadašnjim tokom sudjenja jer je, kako su naveli, njihovom klijentu omogućeno da iznese odbranu posle gotovo dve godine od kada je uhapšen.

„Ivanović je, odgovarajući na pitanja, ispričao gde je bio i kakve su njegove aktivnosti bile u vreme za koje je optužen“ rekao je Nebojša Vlajić i dodao da to nema nikave veze sa onim što se u optužnici tvrdi“.

Advokat Ljubomir Pantović izrazio je uverenje da istinitost odbrane Olivera Ivanovića nije ničim dovedena u pitanje ni posle dvodnevnog ispitivanja od strane tužilaštva, zastupnika žrtava i sudskog veća.

„Jako smo zadovoljni i uvereni smo da će Sud ovo oceniti kao istinitu odbranu i da će na kraju uslediti oslobadjajuća presuda“, rekao je Pantović.

U telefonskoj izjavi za agenciju Beta, Ivanović je kazao da je danas potvrdjeno da se nikada nije zalagao za bilo kakvo nasilno rešenje već je bio za razgovore i pregovore sa predstavnicima medjunarodne zajednice i Albancima.

„Nasilnim rešenjima ne možemo dobiti ništa dobro, to iskustvo imamo iz 1998. i 1999. godine i to iskustvo nam govori da se mora ići u pregovore dok god je to potrebno kako bi se neke stvari rešile na Balkanu koji je u žargonu poznat kao bure baruta“, rekao je Ivanović.

On je dodao da je posebno zadovoljan jer ga nijedan svedok Albanac nije optužio za dela koja mu tužilac stavlja na teret.

„Posebno mi je drago to što me tužilac danas opisao kao rodjenog lidera koji je obrazovan i inteligentan, koji je umeren i elokventan i kao takav prihvaćen od medjđunarodne zajednice“, rekao je Oliver Ivanović, koji se nalazi u kućnom pritvoru.

U nastavku sudjenja sledeće sedmice zakazano je iznošenje završnih reči koje će najpre dati javni tužilac, zastupnik žrtava, branioci i okrivljeni.

Nakon toga, očekuje se donošenje presude.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar