U trendu

Završne reči na sudjenju Mladiću od 5. decembra

Završne reči optužbe i odbrane, kojim će biti okončano sudjenje generalu Ratku Mladiću, biće pred Haškim tribunalom održane od 5. do 15. decembra, saopštio je danas sud u Hagu.

Prema odluci raspravnog veća, tužioci će izložiti završnu reč od 5. do 7. decembra, a Mladićeva odbrana 9, 12. i 13. decembra.

Odgovore na argumente suprotne strane, tužioci i branioci razmeniće 15. decembra.

Izlaganje završnih reči moglo bi, medjutim, biti odloženo ako apelaciono veće Tribunala usvoji žalbu koje je na te termine uložila odbrana generala Mladića.

O toj žalbi, apelaciono veće moralo bi odluku doneti tokom ove nedelje. Mladićevi branioci tražili su da završne reči budu održane u februaru iduće godine.

Sudjenje generalu Mladiću počelo je u maju 2012, godinu dana nakon što je on, posle 16 godina bekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Tužilaštvo je izvodjenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. Dokazni postupak odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta ove godine.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (73) optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Optužnica, u pet tačaka, Mladića tereti za progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti. U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen je i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.

Prema okvirnom planu Haškog tribunala, prvostepena presuda generalu Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra 2017.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.