U trendu

Završne reči na suđenju za ubistvo N.Bojovića 11. marta

BEOGRAD – Završne reči na ponovljenom suđenju Milošu Delibašiću (34) i ostalim optuženim za učešće ubistvima Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića tokom 2013. godine zakazane su za 11. i 12. mart, pošto je danas okončan dokazni postupak.

Ponovljeno suđenje je počelo 9. januara, a novu presudu Specijalni sud u Beogradu će zakazati nakon izlaganja završnih reči Tužilaštva za organizovani krminal, optuženih i njihovih branilaca.
Delibašić je prvom prvostepenom presudom, koju je ukinuo Apelacioni sud sredinom decembra 2018, bio oslobođen optužbi za organizovanje kriminalne grupe (sa sada pokojnim Slobodanom Šaranovićem) i za podstrekavanje na ubistvo Vidakovića, koje je, prema sopstvenom priznanju izvršio optuženi Miloš Vojnović.

Goran Bojanić je takođe prvom presudom bio oslobođen optužbi da je bio pripadnik organizovane kriminalne grupe Šaranovića i Delibašića.

U ovom slučaju za ubistvo Bojovića optuženi su Saša Cvetanović i Ratko Koljenšić, a Slaviša Novaković je optužen za pomaganje Vojnoviću u Vidakovićevom ubistvu.

Na ova ubistva, prema optužnici su ih podstrekavali Delibašić i Šaranović.

Osim Delibašića i Bojanića, svi ostali optuženi za ubistva su ukinutom presudom bili osuđeni na višedecenijske kazne zatvora.

Rođeni brat Luke Bojovića, Nikola, ubijen je 29. aprila 2013. godine u Beogradu, a Miloš Vidaković 2. jula u Budvi iste godine.
Protiv Šaranovića, optuženog da je zajedno s Delibašićem organizovao ovu grupu, postupak je obustavljen zbog smrti jer je u februaru 2017. godine ubijen u Budvi.

Koljenšić je nedostupan pravosudnim organima Srbije i živi u Crnoj Gori, koja ne želi da ga izruči Srbiji, a Slaviša Novaković je u bekstvu.

Miloš Vojnović je tokom prvog suđenja priznao ubistvo Vidakovića i zaključio sporazumom sa Tužilaštvom za organizovani kriminal koji je prihvatio sud, a prema kome u zamenu za priznanje ubistva i svedočenje u procesu treba da bude osuđen na minimalnu kaznu zatvora za krivično delo teško ubistvo – od 10 i po godina.

On je govori o svom kriičnom delu ali i o ulozi Delibašića, ali mu sud u tom delu nije poklonio veru i oslobodio Delibašića. Zbog toga je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu i naložio ponavljanje suđenja, nakon kojeg je Delibašić ponovo uhapšen i vraćen u pritvor.

Goran Bojanić se tereti da je bio pripadnik ove organizovane kriminalne grupe grupe.

Prema tvrdnjama tužilaštva, glavni organizator ove grupe i nalogodavac ubistva je bio, pokojni Šaranović, prema kojem je postupak obustavljen jer je u februaru 2017. godine ubijen u Budvi ispred svoje kuće.
Šaranović je zajedno s Delibašićem, kako sumnja tužilaštvo, iz osvete naložio ubistvo Nikole Bojovića, jer je smatrao da je po nalogu Luke Bojovića ubijen njegov brat Branislav Šaranović 2009. godine u Beogradu.

Svi optuženi su negirali učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi i povezanost sa ubistvima, izuzev Miloša Vojinovića koji je priznao da je on ubio Vidakovića.
Luka Bojović je u španskom zatvoru od februara 2012. godine, gde izdržava kaznu od 18 godina zbog nezakonitog arsenala oružja koje je kod njega pronađeno u Valensiji.
Koljenšić je u Crnoj Gori i brani se sa slobode. Ta država vodi svoju istragu povodom ovih ubistava, pošto nije Srbiji izručila Koljenšića i Šaranovića.

Delibašić je 2016. godine, nakon višegodišnjeg suđenja, zbog nedostatka dokaza pravosnažno oslobođen optužbi da je učestvovao u pljacki zalatare „Izrael dajmond centar“, u Kolarčevoj ulici u Beogradu 2008. godine.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike