U trendu

Zbog nedostatka kvoruma sutra glasanje Skupštine Kosova o rezoluciji o dijalogu sa Srbijom

Skupština Kosova je posle desetočasovne rasprave u kojoj su se čuli različiti stavovi, odlučila da se zbog večerašnmjeg nedostatka kvoruma sutra, pre redovne sednice glasa, o predlogu rezolucije kojom se predsedniku Kosova i svakom drugom zvaničniku, zabranjuje da govori o granicama, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kosova.Premijer Ramuš Haradinaj je rekao na sednici da je legitimno pravo svakog političkog subjekta u Skupštini da predloži rezoluciju, ali da je „ponekad glas poslanika jači od zakona“, pominjući glasanje o transformaciji BSK u Oružane snage Kosova.
„Mi znamo da se naš dalji put pominje kao sledeći kompromis, ali nemojmo zaboraviti da su osnove kompromisa u našem Ustavu – to je paket (Martija) Ahtisarija. Tadašnji kompromisi su živi, i od nas se očekuje da ih primenimo“, kazao je Haradinaj.

Posle rasprave šef poslaničke grupe DSK Avdulah Hoti je predložio rezoluciju koju je DSK sačinila zajedno sa Samoopredeljenjem i poslanicima stranke Alternativa, u kojoj se kaže da je teritorija Kosova jedinstvena i nedeljiva, i da ni predsednik, niti bilo ko drugi ima ovlašćenja da pregovara o njoj.

Šef poslaničke grupe DPK, Memlji Krasnići je rekao da ni jedna od šest tačaka predloga rezolucije koju je on u ime stranaka na vlasti predložio, nije uzeta u obzir i zatražio da se usaglasi rezolucija koja treba da ima široku parlamentarnu podršku.

I šefovi poslaničkih grupa vladajuće koalicije – Ahmet Isufi iz ABK i Bilalj Šerifi iz Socijaldemokratske inicijative, zatražili su da se tekst rezolucije usaglasi i posle toga o njoj glasa.

Na kraju je predsedavajući kazao da će se o predlogu rezolucije glasati sutra na početku redovne sednice, koja treba da počne u 10 časova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.