U trendu

Zdrava Srbija traži da se odustane od EU i da se udje u ODKB

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije (ZS) Milan Stamatović izjavio je danas da posle „najnovijih ponižavanja srpske države“ Srbija mora da odustane od Evropske unije i prihvati alternativu u Organizaciji Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) koju predvodi Rusija.

„ZS zahteva od Aleksandra Vučića da odmah saopšti javnosti da li je sinoć od Vladimira Putina zatražio saglasnost za pristupanje Srbije ODKB-u, za šta ima mandat 84 odsto gradjana Srbije koji su protiv pristupanja NATO i više od dve trećine tih istih gradjana koji se izjašnjavaju za ulazak u vojni savez koji predvodi Rusija i čiji su članovi i Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgistan i Tadžikistan, a potencijalni kandidati Iran, Egipat i najmnogoljudnija zemlja sveta Indija“, rekao je Stamatović.

On je u saopštenju dodao da bi prvi znak dobre volje Beograda morao da usledi tokom aktuelne sednice Narodne skupštine Srbije na kojoj bi bila doneta odluka o davanju diplomatskog statusa Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu.

„Stamatović je izrazio žaljenje zbog jučerašnjih brutalnih nasrtaja albanske paravojske, uz nesebičnu asistenciju pripadnika Kfora, na nenaoružani srpski živalj na severu Kosova i Metohije, podsećajući da je niko drugi do sam Vučić, ne pitajući gradjane, i prihvatio sporazum s Prištinom po kojem se za ulazak predstavnika države Srbije u taj deo Srbije – traži dozvola od ratnih zločinaca Tačija, Haradinaja i Veseljija“, navodi se u saopštenju.

On je ocenio da je „Vučić ponizio kosovske Srbe“ kada ih je Briselskim sporazumom „ugurao u tzv. kosovsku državu, a sad ih, kao lutke na povlačenje, dodatno ponižava uterujući ih u koaliciju i isterujujući iz koalicije sa Haradinajem“.

„Posle najnovijih ponižavanja srpske države od strane NATO pakta, ključnih zemalja EU i predstavnika vlasti lažne države Kosovo, Vučić mora da prestane da mantra o EU koja ‘nema alternativu’ i jasno prizna da alternativa postoji: osim ogromne većine čovečanstva koje ne priznaje jedinu NATO državu na svetu, postoji i ODKB, kao vojni savez koji, izmedju ostalog, garantuje i ‘odbranu teritorija zemalja članica'“, naveo je Stamatović.

Predsednik Inicijativnog odbora ZS tražio je od Vučića da prestane da po nalogu Vašingtona „pritiska“ predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da odustane od namere o formiranju ruske humanitarne baze u RS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.