Zdravstvo tema slobodnog dnevnika na protestu u Kruševcu

Loš zdravstveni sistem i masovni odlazak medicinskog osoblja u inostranstvo bili su tema večerašnjeg slobodnog dnevnika održanog u okviru protesta „Jedan od pet miliona“ u Kruševcu.

„U poslednjih pet godina broj zaposlenih u zdravstvu smanjen je za skoro deset hiljada, prema različitim procenama Srbiju godišnje napusti izmedju 300 i 800 lekara, a više od tri i po hiljade nemedicinskih radnika zaposleno je na neodredjeno uprkos tome što zdravstvu trenutno nedostaje tri i po hiljade lekara i više od osam hiljada sestara“ rekla je Katarina Panić, jedna od organizatora protesta, obraćajući se okupljenima.

Ona je kazala da je Srbija jedina zemlja na svetu gde se deca leče SMS porukama te da nigde na svetu život ne zavisi od humanosti gradjana, a roditelji ne strepe od neizvesnosti dok se oko njih rasipa novac za skupe novogodišnje jelke, fontane i koncerte, poručivši da gradjani protestuju upravo jer žele da lekari ostanu ovde i da ni jedan život ne zavisi od SMS-a.

Okupljenima se obratila i Kruševljanka Sonja Antić, majka dečaka koji boluje od razvojne displazije, a koja je kazala da je upoznala „naš jadni zdravstveni sistem u kome vam lekari govore da je sve u redu, iako vi vidite da nije, u kome godinu dana niko ne zna šta se dešava sa vašim detetom, u kome nema strućnjaka koji bi prepoznao problem i krenuo sa ranom intervencijom koja je presudna kod razvojnih poremećaja“.

„U tom sistemu morate sami da se borite, život deteta nije toliko bitan koliko je bitna papirologija, besmislena administracija i koverta. Morate da plaćate privatne defektologe, logopede i terapeute jer ih u dispanzerima nema uošte ili ih nema dovoljno“, rekla je ona upitavši koliko košta dečiji život u Srbiji.

Organizatori protesta su nakon skupa lekarski mantil i kovertu sa natpisom „Koliko košta život u Srbiji“, u koji su stavljene kopije novčanica evra, odneli do Doma zdravlja, objasnivši da taj način žele da ukažu na nakaradnost Zakona kojim je previdjeno da lekari mogu da prime poklon u vrednosti od 468 jer, kako su naveli, država nije u mogućnosti da ih plati.

Katarina Panić je pozvala sugradjane da se okupe i sledećeg petka, kada će biti obeleženo šest meseci od početka protesta u Kruševcu poručivši malobrojnima koji su večeras došli da su upravo oni nosioci bunta i promena „jer se uprkos pritsicima i pretnjama kojima su izloženi oni koji na proteste dolaze, uporno pojavljujete svakog petka“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.