Zelena stranka pozvala opštine da obrišu lokacije za MHE i od Skupštine zakon o rušenju istih

Nakon odluke grada Pirota da iz svog prostornog plana obriše sve lokacije za gradnju minihidroelektrana (MHE) na teritoriji Parka prirode Stara planina, Zelena stranka pozvala je danas sve opštine i gradove u Srbiji da učine isto, a od Skupštine Srbije zatražila da donese zakon koji bi predvideo rušenje svih izgradjenih i onih MHE koje se trenutno grade.

Predsednik Zelene stranke Goran Čabradi rekao je da je odluka grada Pirota sjajna vest za Staru planinu, ali i za Srbiju, jer je Pirot već treći grad koji je, pored Despotovca i Paraćina, shvatio svu pogubnost MHE i doneo odluku o zabrani njihove gradnje. 

„Čestitam gradonačelniku Vasiću na hrabroj odluci. Ostaje otvoreno pitanje, šta ćemo uraditi sa postojećim MHE ili onima koje se trenutno grade? Zelena stranka će istrajavati u naporima da utiče na Narodnu skupštinu da donese akt kojim bi sistemski, na teritoriji cele države, zabranila mogućnost gradnje MHE jer imaju minimalnu korist za energetski i finansijski sistem Srbije“, rekao je Čabradi, a saopštila ta stranka. 

Zelena stranka će, kako je kazao Čabradi, inicirati donošenje zakona koji će predvideti da se sve izgradjene MHE sruše. 

„Tamo gde nije ispoštovana zakonska procedura štetu treba da snosi investitor, a kod onih gde je investitor poštovao sva pravila, štetu – država. Sa tim da se pokrene krivični postupak protiv svih koji su dozvoliti te propuste“, istakao je Čabradi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.