U trendu

Zeleno levi front: SNS pokušava da spreči održavanje tribine o zagađenju vazduha

Pokret Ne davimo Beograd saopštio je da Srpska napredna stranka pokušava da spreči održavanje tribine planirane u sklopu promocije Zeleno-levog fronta, partije koju Ne davimo Beograd pokreće zajedno sa lokalnim grupama širom Srbije.

Ovoga puta je, kako su saopštili, njihovim lokalnim partnerima GG Naš izbor, već drugi put, samo dan pre događaja, pod očigledno izmišljenim izgovorima otkazuje prostor za tribinu o zagađenju vazduha i promociju knjige „Vazduh kao javno dobro“.

Prvo je „Garni hotel Filia“, u Novoj Pazovi, otkazao uslugu korišćenja sale i smeštaja za učesnike širom Vojvodine koji dolaze na ovaj regionalni skup, da bi samo dan pred održavanje događaja to učinio i hotel iz Novih Banovaca „Novella Uno“, a razlog je, kako je ocenjeno, to što se javni prostori u manjim gradovima suočavaju sa pritiscima Srpske napredne stranke i vladajućeg režima.

„Ovakva praksa sabotiranja opozicionih događaja nije nova već traje godinama. Ona se poklapa i sa stalnim pokušajima Srpske napredne stranke da kontroliše medije, spreči pojavljivanje na televizijama ili u novinama bilo predstavnika opozicije, bilo osetljivih tema za vlast. Tako je i u Narodnoj skupštini gde se brojnim kršenjima poslovnika smanjuje vreme za diskusiju opozicionim poslanicima, gasi mikrofon, sabotiraju ljudi dok govore i generalno na sve načine pokušavaju da spreče da se čuje drugačije mišljenje“, rekao je narodni poslanik Zeleno-levog kluba Robert Kozma.

Predsednik GG Naš izbor iz Nove Pazove, Milan Turanjanin poručio je da se od tribine ne odustaje.

„Uprkos tome što vlast želi da spreči održavanje tribine, mi ćemo je održati u privatnom prostoru naših aktivista. Ne odustajemo od naših gradova i naše zemlje. Ne radi se tu o nama ili našem pojedinačnom interesu, nego o tome da danas 15 hiljada građana u Srbije godišnje umre od zagađenja vazduha, a da trećina Srbije nema ispravnu vodu za piće. U Vojvodini više od dve trećine. Vazduh nas ubija, zemlja nam je zatrpana deponijama, a vodoizvorišta su nam, zbog kriminalnog režima, postala gradilišta i to moramo da promenimo“ rekao je Turanjanin.

Najavili su i da će na promociji knjige „Vazduh kao zajedničko dobro“ govoriti autor knjige Predrag Momčilović, šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub Ne davimo Beograd Radomir Lazović i domaćin tribine Milan Turanjanin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.