U trendu

Zelenović sa Flesenkemperom: Srbija još uvek odbija postmonitoring misiju Saveta Evrope

Predsednik Zajedno za Srbiju i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović poručio je danas na sastanku sa šefom misije Saveta Evrope (SE) u Srbiji Tobijasom Flesenkemperom da Vlada Srbije još uvek odbija postmonitoring misiju SE o stanju demokratije u Srbiji, a posebno o situaciji u lokalnim samoupravama.

„Vlast priča o navodnoj spremnosti da organizuje poštene izbore, a zapravo je zabranila Savetu Evrope da pošalje misiju koja bi utvrdila čime se sve vlast služi u gušenju osnovnih demokratskih sloboda“, rekao je Zelenović, navodi se u saopštenju Zajedno za Srbiju.

Zelenović je podsetio na posetu predsednika Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope Lin Verbek Beogradu, koja je organizovana nakon što je Zelenović u Savetu Evrope govorio o pritiscima na opštine i gradove u kojima na vlasti nije Srpska narpedna stranka (SNS).

„Verbek je jasno rekao da je na sastanku sa ministrom državne uprave i lokalne samopurave Brankom Ružićem razgovarao o uvodjenju postmonitoring misije u Srbiji. Ružić je to prvo prihvatio, a onda je dobio packe od vrha države i postmonitoring misija nije prihvaćena, što se nikada u istoriji Saveta Evrope nije dogodilo. To je diplomatski skandal koji još uvek nije ispravljen“, rekao je Zelenović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.