U trendu

Zelenović: Voda i hrana su naša budućnost, a nikako litijum

Kopredsednik stranke ZAJEDNO Nebojša Zelenović izjavio je danas da se „priča o litijumu ponovo zahuktava od strane predstavnika naprednjačke vlasti“, ali da u Srbiji „resurs budućnosti nije litijum nego zdrava hrana i pijaća voda“.

„Izjava da je litijum ‘nafta 21. veka’, da je to razvojna šansa Srbije, da nam spremaju nekakve robotizovane rudnike govori da Aleksandar Vučić i Zorana Mihajlović ne žele izneveriti njihove strane ‘partnere’, iako su gradjani, ali i naša najviša naučna insitucija – SANU, jasno naveli da bi iskopavanje litijuma značilo sigurnu devastaciju za zemlju, prirodu i zdravlje ljudi“, naveo je Zelenović u pisanoj izjavi.

Zelenović, koji je i narodni poslanik, rekao je da je „srpski izvoz hrane ispod četiri milijarde dolara, dok Holandija, koja je veličine Vojvodine, a zemlju je otela od mora, ubire više od 90 milijardi dolara prihoda godišnje“.

Prema njegovim rečima umesto najavljenog boljitka u budućnosti od iskopavanja litijuma potrebno je „na pravi način koristiti vodne resurse“ i ulagati u poljoprivredu.

„Ukoliko bi se hitno uložilo u poljoprivredu, snažnim subvencijama, jeftinim djubrivom i gorivom, savremenim tehnologijama, povećanjem procenta navodnjavanja i zaštite od grada i stručnoj pomoći, a netaknute predele Srbije zaštititi i proglasiti ih regionima zdrave hrane, Srbija za pet godina može postati evropska sila u proizvodnji hrane“, rekao je Zelenović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.