U trendu

Zelenović: Živimo u zemlji gde vlast zatire samu ideju o dijalogu

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović izjavio je danas na obeležavanju proslave Dana tog grada da živimo u zemlji u kojoj je „ukinut prostor za javnu debatu, gde vlast zatire samu ideju o dijalogu i gde nema slobode medija“.

„Danas slavimo oslobodjenje našeg grada od vlasti Osmanske imperije. I danas, posle 152 godine, sloboda je velika tema javnog života u našoj zemlji. Sloboda je preduslov da bismo ostavili trag u civilizaciji“, rekao je Zelenović.

On je kazao da je Šabac danas jedini veliki grad u Srbiji u kome se čuje drugačiji politički glas.

„Mi u Šapcu znamo da normalan život podrazumeva odsustvo straha, pravo na mišljenje, pristojnost u komunikaciji i poštovanje sagovornika. Zato se borimo i negujemo dijalog, sučeljavamo mišljenja i svakodnevno otvaramo prostor za slobodu govora i odlučivanja“, rekao je Zelenović.

Medju dobitnicima najvišeg gradskog priznanja, Aprilskih nagrada, ove godine su se našli novinar Milan Jovanović, neuropsihijatar Stevan Stanković, fudbalski klub Mačva i mesna zajednica Zminjak-Skradjani.

Novinar Milan Jovanović rekao je da je Šabac grad u kojem gradjani smeju da izraze svoje mišljenje i imaju slobodu govora.

„Gradjani smeju da izraze svoje mišljenje, što u Grockoj nije slučaj, tamo vam predsednik opštine zapali kuću i naruči vaše ubistvo. Zavidim vam na tome“, rekao je Jovanović.

Na današnji dan, 22. aprila 1867. turska posada napustila je Šabac predavši ključeve grada pešadijskom kapetanu srpske vojske Lazaru Cukiću, a tim činom turska vlast je, posle nešto više od tri veka, definitivno okončana.
Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji sufinansira Opština Šabac. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.