Zeman digao veliku prašinu, Amerika smiruje Prištinu

Ne stišavaju se reakcije na izjavu češkog predsedika Miloša Zemana da bi njegova zemlja mogla uskoro da preispita priznavanje nezavisnosti Kosova.
Ambasador SAD u Češkoj Stiven King sastao se sa diplomatskim predstavnikom u Pragu privremenih prištinskih institucija Arberom Vlahiujem, kome je preneo čvrstu podršku SAD kosovskoj nezavisnosti.

King je na svom Tviter nalogu naveo da je „uverio Vlahijua u čvrstu podršku SAD suverenitetu i nezavisnosti Republike Kosovo, potpuno integrisane u međunarodnu zajednicu“, prenosi RTK2.

Podsetimo, čim je kročio na tlo Srbije Zeman je podigao pravu prašinu, rekavši predsedniku Vučiću da voli Srbiju, ali da ne voli Kosovo. Potom je, tokom zvaničnih razgovora izjavio da bi njegova zemlja mogla uskoro da preispita priznavanje nezavisnosti Kosova, prenosi B 92.

Odmah je usledila reakcija iz Češke, iz čijeg Ministarstva sopljnih poslova je rečeno da o tome nema govora i da zeman priča „sam za sebe“, ali je potom premijer Babiš pozvao Zemana i poručio da je spreman na otvoren dijalog o Kosovu.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.