U trendu

Zeman:Zato što ja ne imenujem ambasadora u Prištini tamo ga neće ni biti

Predsednik Češke Miloš Zeman izjasnio se odlučno protiv nezavisnosti Katalonije zato što bi otvorila Pandorinu kutiju i pokrenula lančanu reakciju, a u TV intervjuu podsetio je na svoj stav o Kosovu.

„Danas Katalonija, sutra Severna Italija, prekosutra Škotska, posle Baskija jer ETA bi takodje htela. Naredne sedmice Moravska, u Slovačkoj južna Slovačka… Kipar je time već pogodjen a to bi problem samo ovekovečilo. Ne. Čim pokrenete tu lančanu reakciju, nikada se nećete zaustaviti“, kazao je sinoć Zeman u redovnom nedeljnom intervjuu za privatnu češku televiziju TV Barandov.

Češki predsednik naglasio je da je kategorični protivnik samostalnosti evropskih regiona jer se time otvara Pandorina kutija a podsetio je da je sadašnji referendum u Kataloniji i proglašenje nezavisnosti sprovedeno u suprotnosti sa Ustavom Španije.

„Podseća me to na puč generala u Turskoj koji je takodje bio neprofesionalan. Puč kao puč. Jedan vojni, drugi civilni“, kazao je Zeman.

Predsednik Zeman upozoravao je prošlog meseca povodom referenduma u Kataloniji da se medjunarodna zajednica rukovodi dvostrukim aršinima, kada je prihvatila kršenje teritorijalnog integriteta Srbije kada se otcepilo Kosovo a istu stvar na Krimu nazvala nelegalnom aneksijom od strane Rusije.

„Ja sam tada kritikovao otcepljenje Kosova. Smatram da je to flagrantno kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN koja je, ako se još sećate, garantovala teritorijalni integritet Srbije zajedno sa Kosovom. Nažalost, desilo se nešto što se zove meriti dvostrukim aršinom,  tzv. dupli standardi. Kada je referendum na Krimu onda je to nezakonita aneksija, kada se osamostali Kosovo onda je sve u redu“, kazao je Zeman početkom oktobra u intervjuu za TV Barandov.

Češki predsednik je rekao tada da ono što on može da učini jeste da ne prihvati da u Prištinu Češka pošalje ambasadora.

„Ja kao predsednik sam reagovao tako da ne imenujem našeg ambasadora u Prištini. Zato što ga ja ne imenujem onda ga jednostavno tamo neće biti. I ne primam kosovskog otpravnika poslova kada primam strane ambasadore“, kazao je Zeman.

Predsednik Češke upozorio je na primeru sankcija protiv Rusije kako je nefer kada sile zahtevaju od država da se odreknu nekih svojih savezništava da bi ostale njihov saveznik i založio se za strategiju „svih azimuta“ u Evropi – od Atlantika do Tihog okeana.

„Ukoliko vas neko tera da se odreknete nekih savezništava kako biste ostali njegov saveznik, to je nefer… Tvrdim da je Evropska unija postupila besmisleno kada je uvela sankcije Rusiji. A onda je Amerika uvela sankcije protiv Rusije ali te sankcije idu protiv energetskih interesa EU i sada Unija protiv njih protestuje. Zar to nije licemerje?“, kazao je Zeman u redovnom nedeljnom intervjuu za češku privatnu televiziju Baranadov.

Češki predsednik apelovao je da se ukinu te, kako je kazao, besmislene sankcije protiv Rusije i ponovo se založio za strategiju „svih azimuta“ – po receptu nekadašnjeg francuskog predsednika Šarla de Gola koji je Evropu video kao prostor za savezništva od Atlantika do Urala, uključujući tu i Rusiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.