U trendu

Zemlje regiona treba da gledaju unapred

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je danas da sve zemlje regiona treba da se okrenu budućnosti i izgradnji boljih odnosa umesto što gledaju u prošlost.

„Umesto da gledaju u prošlost i raspravljaju o istoriji sve zemlje ovog regiona treba da gledaju u budućnost i kako mogu da izgrade bliže odnose. Nadam se da će se to dogadjati u budućnosti, ne samo u Srbiji već i u susednim zemljama“, rekao je Skot u Crvenom krstu Srbije.

Na pitanje zašto za SAD nije prihvatljiv referendum u Republici Srpskoj koji bi trebalo da bude održan 25. septembra, Skot je ocenio da bi to destabilizovalo region.

„Dejtonskim sporazumom uspostavljene su odredjene institucije za koje su se sve strane saglasile da će biti institucije BiH. Ustavni sud je doneo odluku i zato je referendum u RS takav problem. Čini nam se da će to destabilizovati region, a veća nestabilnost je neštošto je ovom regionu najmanje potrebno“, kazao je Skot.

Narodna skupština RS potom donela je odluku da se 25. septembra održi referendum na kojem bi se gradjani RS izjasnili da li su za to da se 9. januar i dalje proslavlja kao Dan republike.

Prethodno je Ustavni sud BiH doneo odluku kojom je proslava Dana republike 9. januara okarakterisana kao diskriminatorna prema gradjanima RS koji nisu Srbi i naloženo tom entitetu da promeni Zakon o praznicima, koji se odnosi na obeležavanje Dana RS.

Ambasador Skot i osoblje američke ambasade u Beogradu danas su u Crvenom krstu Srbije učestvovali u akciji davanja krvi, povodom godišnjice terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar