U trendu

Žene u crnom: Skandalozan zahtev ministarstva

Organizacija Žene u crnom ocenila je danas kao skandalozan i neprihvatljiv zahtev koji je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, 4. novembra uputilo u pismu organizacijama da pružanje pomoći izbeglicama koje ne borave u centrima za migrante, nije prihvatljivo.

U saopštenju Žena u crnom dodaje se da im je ministarstvo poslalo pismo u kome se navodi da „pomoć izbeglicama koje borave van centara, u vidu hrane, odeće i obuće… nije više prihvatljiva, naročito na teritoriji grada Beograda“.

Žene u crnom dodale su i da zahtev ministarstva nije neočekivan i da država samo teži dobijanju novca zbog brige o izbeglicama.

„Ovo ministarstvo, Komesarijat za izbeglice i policija od samog početka izbegličke krize imaju jasnu agendu. Iza javno eksponirane ‘brige’ za izbeglice, kriju se pravi motivi njihovog rada i državna strategija prema izbeglicama. Ona se zasniva na eksploataciji izbeglica, kroz uzimanje novca od njih samih, kao i korišćenje izbeglica da bi se dobila ogromna novčana sredstava od EU i drugih država i organizacija“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, i pored novca koji je do sada dobila Srbija nije obezbedila minimalne uslove za boravak izbeglica, kako bi „one ‘svojevoljno’ napustile Srbiju“.

Žene u crnom navele su i da je sve učestalija praksa „ilegalnih deportacija, koje sprovodi policija uz pomoć Komesarijata za izbeglice“.

„Izbeglice izvode iz centra u Preševu i vode ih do granične linije sa Makedonijom, gde ih prisiljavaju da predju u Makedoniju“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.