U trendu

Žigmanov: Srbija da reši probleme sa manjinskim pravima

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov zatražio je danas od vlasti u Srbiji da reše probleme koje je Evropska komisija navela u svom izveštaju o napretku Srbije, a koji se tiču poštovanja prava nacionalnih manjina.

Žigmanov je u saopštenju podsetio da se u izveštaju Evropske komisije navodi da su područja tradicionalno nastanjena manjinskim grupama i dalje medju najnerazvijenijima i najsiromašnijima.

„Još uvek traju izmene dva krovna zakona koji regulišu položaj nacionalnih manjina, Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, čije izmene ne odgovaraju evropskim standardima i odudaraju od instrumenata ključnih evropskih institucija, a pre svega Saveta Evrope i OEBS-a“, naveo je Žigmanov.

On je kazao da se u izveštaju EK ističe i da i dalje nema rešenja za problem nedostatka udžbenika za srednje škole na manjinskim jezicima, što kako je rekao, posebno pogadja hrvatsku zajednicu jer je proces za rešenje tog problema tek započet.

Žigmanov je naveo da se u izveštaju Evropske komisije konstatuje da manjinski mediji i dalje ostaju veoma ranjivi nakon privatizacije medija, da najveći problem ostaje njihovo nedovoljno i neujednačeno finansiranje, dok na republičkom nivou i dalje nedostaje adekvatno unapredjenje medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina.

On je pozdravio napredak koji je Srbija načinila u procesu EU integracija, posebno kada je reč o ekonomskim reformama, koje kako je rekao, daju rezultate kada je u pitanju makroekonomska situacija.

Podsetio je da je Evropska unija nedavno usvojila novu Strategiju za Zapadni Balkan i dodao da će najviše od Srbije zavisiti kojom brzinom će se odvijati pregovori.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike