U trendu

Žigmanov: Vučić poručio Hrvatima u Srbiji da za njih dolaze bolja vremena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji da se Hrvati u Srbiji ne smeju osećati ugroženo, da za njih dolaze bolja vremena i da će biti integrisani u sve segmente društva.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov rekao je novinarima posle sastanka da je razgovor bio „plodonosan i srdačan“ da je Vučić pozitivno odgovorio na sve njihove inicijative i odredio nosioce aktivnosti i rokove.

Žigmanov je rekao da je na sastanku pokrenuto nekoliko inicijativa za probleme sa kojima se suočava hrvatska zajednica kao što su komunalna infrastruktura u mestima s pretežno hrvatskim stanovništvom, izgradnja mosta kod Sombora, „privodjenje nameni“ rodne kuće Bana Jelačića, otvaranje lektorata na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, uredjenje Doma kulture u Tavankutu.

On je dodao da je bilo reči i o osetljivim pitanjima kao što je memorisanje žrtava 90-ih godina u vojvodjanskom delu Srema, kao i uključivanju predstavnika hrvatske zajednice u proces donošenja odluka, pre svega na pokrajinskom nivou.

Dogovoreno je da naredni sastanak bud eza manje od mesec dana.

Vučić se u Beogradu odvojeno sastao i sa delegacijom Saveza udruženja porodica  zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja koji su uoči sastanka najavili da će od njega tražiti podatke o hrvatskim braniteljima i civilima nestalim tokom Domovinskog rata, kao i da utiče na institucije u Srbiji da se aktivno uključe u rešavanje tog problema.

Hrvatska traga za 1.945 nestalih i smrtno stradalih tokom rata.

Predsednica Saveza udruženja porodica zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir kazala je da će zatražiti i povratak dokumenata iz vukovarske Ratne bolnice, koje su po zauzimanju Vukovara uzeli pripadnici Jugoslovenske vojske (JNA).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.