U trendu

Živković predložio Vladi obrazovanje komisije za praćenje sprovodjenja mera

Narodni poslanik i predsednik Nove stranke Zoran Živković najavio je da će predati na pisarnicu Vlade Srbije „Predlog za obrazovanje komisije za praćenje sprovodjenja mera kojima se odstupa od ustavom zajamčenih ljudskih i manjinskih prava za vreme vanrednog stanja“.

Živković je na konferenciji u Narodnoj skupštini rekao da predlaže da se to uvede u dnevni red prve sledeće sednice Vlade – da se oformi takva komisija, čiji bi, kako je naveo, zadatak bio da „prati donošenje propisa kojima se odstupa od ustavom zajamčenih ljudskih i manjinskih prava, kao i njihovo sprovodjenje, da prima prijave gradjana kojima se ukazuje na postupke državnih organa kojima se odstupa od ustavom zajamčenih ljudskih i manjinskih prava, a van onoga što je definisano uredbom“.

On je naveo da je zahtev da se ta komisija jednom nedeljno sastaje, da sačinjava izveštaj o uočenim nedostacima i predlaže Vladi mere za njihovo otklanjanje.

„Da radi svakog dana, ali da jednom sedmično daje taj izveštaj“, objasnio je Živković.

Prema njegovom zahtevu, komisija bi donosila odluke o ukidanju vanrednog stanja, kao i da sačinjava svoj izveštaj o radu i da ga na kraju vanrednog stanja dostavi Narodnoj skupštini na usvajanje.

„Da ima devet članova, od toga da pet članova budu narodni poslanici, predstavnici parlamentarne manjine, to znači da opozicija ima većinu u toj komisiji, a da četiri člana budu iz reda parlamentarne većine“, naveo je Živković.

On je kazao da bi time bila garantovana objektivnost i da bi time opozicija bila obavezana da „radi ozbiljno na kontroli vlasti“.

„Članovima komisije ne pripada naknada za rad u komisiji, a stručne i administrativne poslove za rad komisije obavljaće službe Vlade. Vlada Srbije, zaštitnik gradjana, poverenik za informacije od javnog značaja i poverenica za zaštitu ravnopravnosti dužni su da pružaju potrebne informacije i dostavljaju dokumenta na zahtev policije“, naveo je Živković.

Predsednik Nove stranke kazao je da je takva komisija potrebna radi sprečavanja zloupotreba koje su moguće tokom vanrednog stanja, da se time daje jasnija slika mera koje se preduzimaju i da se pomogne vlastima.

„Da se posebno bavi komisija donošenjem i sprovodjenjem mera za ograničavanje prava gradjana, koja proizilaze iz potrebe da se spreči epidemija. Za ograničavanje prava naših državljana koji iz inostranstva dolaze u Srbiju. Da prati sprovodjenje i kreiranje rešenja o socijalnoj pomoći privredi. Da prati kontrolu sprovodjenja zaštite gradjana kojima je propisana radna obaveza“, rekao je.

Živković je dodao da bi ta komisija trebalo da kontroliše rad Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i nabavke medicinske opreme i distribucije mediicinskih sredstava, da se kontroliše „namensko trošenje sredstava koja su iz različitih izvora upućena na nabavku medicinske opreme i lekova“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.