Zlatar: Huliganski u Splitu, stidim se, ali pojedinačan ispad

BEOGRAD – Hrvatski novinar i dopisnik „Ekspresa“ iz Beograda Pero Zlatar kazao je, povodom napada na vaterpoliste Crvene Zvezde u subotu u Splitu, da je u pitanju huliganski ispad, koji je za stid i svaku osudu, ali negira da je to izraz antisrpske atmosfere u Hrvatskoj.
„Crvenim se zbog stida, ne bih bio protiv šerijatskih zakona da im se da „25 po turu“ svakome. Žao mi je što s njima delim isti vazduh, istu državu, isto more“, rekao je Zlatar za jutarnji program televizije Prva.
Prema njegovim rečima, dobro je što je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitatović osudila napad, okarakterisavši ga kao „pošast suprotnu idejama sporta“.
„Nemam reči zaista, došao sam da podelim sramotu sa ‘idiotima'“, dodao je on, ali i ocenio da je reč o navijačkom, odnosno huliganskom ispadu, a ne o incidentu na nacionalističkoj osnovi.
Replicirajući svom sagovorniku u studiju, pomoćniku glavnog urednika „Pečata“ Filipu Rodiću, koji je kazao da je Split proustaški grad, Zlatar je kazao kako smatra da Split to nije.
„Da sam gradonačelnik Splita tužio bih ga za uvredu. Kako to može reći“?, zapitao je Zlatar, potvrđujući da je ipak Split manje bezbedan grad nego npr. Istra.
On je osporio i konstataciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića – kako se sličan incident u Srbiji ne može dogoditi, i naveo, kao primer, opet iz navijačkog ugla, da je u Srbiji je ubijen Bris Taton, kamenovan autobus sa splitskim navijačima, novinar Jutarnjeg lista prebijen.

„Nije sve bezazleno ni ovde ni tamo“, naglasio je Zlatar.
Negirajući da je po sredi antisrpska kampanja u Hrvatskoj, Zlatar ističe da se negativna atmosfera „podgreva“ preko novina, ali je posebno apostrofirao srpske ministre Ivicu Dačića i Aleksandra Vulina i rekao da oni „preteruju“ u svojoj retorici.
Kako kaže, ipak ćemo se jednog dana približiti.

„Ne moramo se grliti i ljubiti, ali se moramo podnositi i pozdravljati uljudno“, zaključio je Zlatar.
Hrvatski huligani napali su vaterpoliste Crvene Zvezde na splitskoj „Rivi“ u subotu popodne, pa su se, pošto utakmica nije ni odigrana, igrači i stručni štab vratili u Beograd.
Pojedini igrači „spasli“ su se begom, jedan je skočio u more, a hrvatska policija privela je osumnjičene za napad.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike