U trendu

Žofre: Očekujemo da Srbija stane uz EU, potpisivanje sporazuma sa Rusijom šalje suprotnu poruku

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre izjavio je danas da je Srbija potpisala dokument o saradnji sa Rusijom u vreme kada već sedam meseci traje ruska agresija na jednu suverenu zemlju i u trenutku kada je Rusija počela da sprovodi odluku o mobilizaciji 300.000 svojih gradjana za rat sa Ukrajinom i da preti upotrebom nuklearnog oružja.

Žofre je, na konferenciji za novinare nakon otvaranja regionalnog foruma „Dobro upravljanje i antikorupcijske politike u vremenima geopolitičke neizvesnosti“ u hotelu Metropol, rekao da EU u svemu tome „očekuje od Srbije da stane uz nju u odbrani evropskih vrednosti i medjunarodnog prava“.

„Potpisivanjem sporazuma o saradnji sa Rusijom Srbija je poslala potpuno suprotnu poruku, bez obzira što je rekla da neće priznati rezultate referenduma koji Rusija sprovodi na okupiranoj teritoriji Ukrajine“, rekao je Žofre odgovarajući na pitanje novinara.

On je podsetio da je Srbija na putu priključenja EU i da se od nje očekuje uskladjivanje spoljnje politike sa EU, uključujući i uvodjenje sankcija Rusiji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnjih poslova Srbije, šefovi diplomatije Srbije i Rusije, Nikola Selaković i Sergej Lavrov potpisali su 23. septembra u Njujorku, na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u prostorijama ruske misije pri UN, Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine, za koji je srpski MIP naveo da je „tehnički dokument“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar