U trendu

Žofre sa stranim investitorima o uticaju rata u Ukrajini na srpsku privredu

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre razgovarao je danas sa članovima upravnog odbora Saveta stranih investitora o evrointegracijama Srbije, podršci Unije u tom procesu, i uticaju ruske agresije na Ukrajinu na srpsku privredu, uključujući energetsku bezbednost.
Direktori stranih multinacionalnih kompanija koje posluju u Srbiji bili su posebno zainteresovani za takozvani „REPowerEU“ plan, koji je ove nedelje predstavila Evropska komisija sa ciljem da se što brže smanji zavisnost od ruskih fosilnih goriva i ubrza zelena tranzicija.

Žofre je rekao da taj plan predviđa veoma ambiciozan set mera, uključujući mehanizam zajedničke kupovine gasa, TNG i vodonika koji je otvoren za Srbiju i druge partnere sa Zapadnog Balkana, saopštila je EU info mreža.

„Ova činjenica pokazuje našu rešenost da uključimo Zapadni Balkan u zajedničko rešavanje zajedničkih pitanja. Srbija je čvrsto integrisana u evropske tokove snabdevanja u svim industrijama. Srbija je ekonomski čvrsto i definitivno u Evropi. Njena privreda je deo EU, a EU je svakako deo privrede Srbije“, kazao je Žofre.

On je naveo da će EU snažno podržati Srbiju u njenim nastojanjima da postane članica tog bloka 27 zemalja.

„Računamo da će Srbija stati uz EU u odbrani mira i poretka zasnovanog na pravilima“, dodao je Žofre.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar