Zorana Mihajlović: Zakon o rodnoj ravnopravnosti menja sutrašnjicu u Srbiji

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović zatražila je podršku za nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti i ocenila da će on doneti više slobode gradjanima i gradjankama Srbije.

„Ovo je zakon koji osvaja slobodu. Koji menja sutrašnjicu. Ovo je zakon kulture, vaspitanja, moderne i evropske Srbije“, navela je Mihajlović u autorskom tekstu koji je objavljen u nedeljnom izdanju Večernjih novosti.

Prema njenim rečima, žene žele da budu na mestima gde se odlučuje i da dele breme teških i lakih odluka.

„To je pravo žena da biraju i da odlučuju“, ocenila je potpredsednica Vlade Srbije.

Dodala je da rodna ravnopravnost nije feminizam, ni seksizam već način da ravnopravnost koja stoji u Ustavu Srbije bude sprovedena u svakodnevnom životu.

„Znam da i muškarci žele jednake uslove za sve i ovo ne može bez muškaraca“, navela je Mihajlović i dodala da deca od malih nogu u obdaništima i školama treba da razgovaraju o ravnopravnosti dečaka i devojčica jer će se tako smanjiti nasilje.

Mihajlović, koja je i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ocenila je da su žene i muškarci rodjeni da budu ravnopravni da imaju iste šanse.

Čemu budućnost ako polovina našeg stanovništva ne može da se probije do posla, hoćemo li i dalje da ćutimo što su žene manje plaćene samo zato što su žene“, rekla je Mihajlović.

Kako je ranije iz kabineta potpredsednice vlade najavljeno, novi zakon o rodnoj ravnopravnosti je spreman i očekuje se da uskoro udje u skupštinsku proceduru, a izmedju ostalog, predvidja uključivanje te materije u obrazovni sistem.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike